Miljöministern: ”Vi lyckades stoppa vargjakten i domstolar”

Miljöminister Åsa Romson (MP) känner sig delaktig i de överklaganden och domstolsprocesser som stoppat tidigare vintrars licensjakt på varg. Något som framkom under en rovdjursdebatt i riksdagen.

Klyftan i regeringen om vargjakten består. Det stod klart under fredagens interpellationsdebatt i riksdagen, då det också framkom att miljöminister Åsa Romson (MP) känner sig delaktig i de överklaganden som stoppat licensjakten på varg tidigare vintrar.

Debatten var initierad av moderaternas jaktpolitiske talesperson Ulf Berg som ville veta hur miljöministern ska säkerställa att Naturvårdsverkets arbete med rovdjursförvaltningen följer fattade riksdagsbeslut.
I sitt svar uppehöll sig Åsa Romson mycket vid skyddsjakt och förebyggande åtgärder. Hon sa att regeringen tyckte det var bra att skyddsjaktbesluten flyttats ner till länsstyrelsenivå och att man anslagit 20 extra miljoner för att skydda tamdjur från rovdjursangrepp.

Missnöjd med svar
Ulf Berg tolkade miljöministerns försiktighet som att ”någon tagit henne i örat” och förklarat att en regering står för sina beslut tillsammans, och att det inte är populärt att kritisera sina stadsrådskollegor inför öppen ridå.
Han var trots det inte nöjd med svaret och flera rundor i debatten gick utan att Åsa Romson svarade på frågorna om licensjakt på varg. Men i det näst sista replikskiftet tog hon upp diskussionen om vem som ska fatta beslut om gynnsam bevarandestatus och vem som ska uttolka de åtaganden Sverige har i internationell rätt.
– Alliansregeringen tyckte inte att det var något problem, men den här regeringen anser att vi ska uppfylla de löften vi gett gentemot andra länder. Det handlar om vår trovärdighet när det gäller arbetet med biologisk mångfald runt om i världen, sa Åsa Romson och fortsatte:
– Då är det inte ovidkommande att vi i svenska domstolar har fått stopp på delar av de jaktbeslut som den förra regeringen fattade och att vi har öppna överträdelseärenden i den europeiska gemenskapen.

Inte överens
Miljöministern förklarade att hennes bedömning vad gäller licensjakten är att regeringen med de underlag som finns inte kan vara säker på att Sveriges internationella åtaganden håller.
– Därför borde vi gjort en tillfällig ändring (i jaktförordningen, reds anm.) just när det gäller licensjakten den här vintern och det är det som jag framfört till landsbygdsministern. Men där hittade vi inte några lösningar inom ramen för den tidsrymd som fanns just nu, sa Åsa Romson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev