Gässen på försvarets anläggning i Göteborg får inte skyddsjagas. Foto: Lars-Henrik Andersson, Ingemar Pettersson.

Militärer får inte skjuta bort störande gäss

Fortifikationsverket ansökte om skyddsjakt efter gäss eftersom de bland annat bajsar i hinderbanan på Göteborgs garnison. Länsstyrelsen i Västra Götalands län avslår deras begäran.

Det var i mitten av mars som Fortifikationsverket lämnade in en ansökan om skyddsjakt på gäss med hänsyn till hälsa och säkerhet. Gässen, främst vitkindad gås och kanadagås, orsakar sanitär olägenhet på Göteborgs garnison.

Flera gånger om dagen skrämmer personal inom garnisonen fåglarna med de medel de har tillgång till, med ljud och genom att springa efter dem. De är totalt orädda för människor och ignorerar alla skrämselförsök”, står det i ansökan.

Mitt i hinderbanan

Totalt begärdes skyddsjakt på 30 fåglar. Ledningen vid Försvarsmaktens anläggning, Göteborgs garnison, menar att det finns hälsorisker för personalen som bedriver fysisk träning där gässen håller till. Detta eftersom det finns risk att personalen får i sig fågelspillning under sina övningar.

Vidare beskrivs problem med mer formella tillställningar:

Olägenheten med fågelbajset stör även den militära verksamheten som bedrivs i form av ceremonier och annan representation utomhus. Risken är att ytan måste hårdgöras eller beläggas om man ska kunna bedriva den militära verksamhet som krävs. Detta blir tråkigt för alla parter.”

Kratta bort i stället

Länsstyrelsen har nu beslutat att avslå skyddsjaktsansökan eftersom myndigheten inte bedömer att gässens spillning utgör någon risk för allmän hälsa och säkerhet.

I stället föreslår länsstyrelsen att det går att kratta bort avföringen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev