Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, är mycket nöjd över en tydlig trend där antalet medlemmar ökar i länsföreningen. Under Sunne jaktmässa värvades 174 nya medlemmar. Foto: Jonas Eriksson

Medlemsantalet ökar i Värmland

Jägareförbundet Värmland har vänt en mångårig negativ medlemstrend. Under Sunne jaktmässa värvades 174 nya och nygamla medlemmar i en medveten satsning. Fokus i det långsiktiga arbetet ligger på medlemsnytta.
– Trenden har brutits. Nu ökar antalet medlemmar igen, säger en mycket nöjd Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Boo Westlund Publicerad 7 augusti 2019 - 10:52

Jägareförbundet Värmland har under en rad år tappat medlemmar. Den stora vargpopulationen i länet ses som en starkt bidragande orsak till detta.

Länsföreningens tydliga och medvetna arbete för att minska vargstammen och samtidigt värna den för länet viktiga älgjakten har gett resultat. Främst i de norra delarna av Värmland har ett minskat tryck från varg och en restriktiv avskjutning under älgjakt lett till att älgstammen ökat.

 

Värnar älgjakten

Då ökar också möjligheterna till en meningsfull älgjakt.

Jägareförbundet Värmland har under lång tid pekat på  effekterna och protesterat mot en allt för stor vargstam i länet.

Uppenbarligen har det gett effekt i medlemsarbetet.

– Både ungdomar och kvinnor är starkt representerade bland de nya medlemmarna. Glädjande är också att vi lyckas med att värva tillbaka medlemmar som tidigare har lämnat förbundet på grund av att de har varit missnöjda med förbundets inställning och arbete i vargfrågan, säger Anders Olsson.

 

Toppar medlemsökningen

Jägareförbundet Värmland ligger tillsammans med Jägareförbundet Stockholm i topp i medlemsökningen. Länsföreningen i Värmland har haft som mål att nå en 3-procentig ökning under en tvåårsperiod fram till den 30 juni 2020. Det målet har man nära nog infriat redan under det nyss avslutade jaktåret.

Vid en summering vid jaktårets slut hade antalet medlemmar i Jägareförbundet Värmland ökat från 7454 medlemmar jaktåret 2017/2018 till 7613 medlemmar jaktåret 2018/2019.

Den mycket positiva trenden ser ut att hålla i sig.

Sunne jaktmässa är främst en mötesplats för jakt- och hundintresserade. I år besöktes mässan av drygt 9.000 besökare. Foto: Jonas Eriksson

Viktiga möten

– Sunne jaktmässa är ett bra tillfälle att möta våra medlemmar. Det var väldigt många som besökte vår monter och vi fick många jaktliga frågor som vi försökte svara på och som vi tar med oss i vårt arbete framöver, säger Anders Olsson.

Under mässan som hölls den gånga helgen erbjöd Jägareförbundet Värmland trofébedömning, kunskapstävlingar, skytte i simulator och skytte med .22 lr i en skyttestation bemannad av Sunne jaktvårdskrets.

Jägareförbundets ballonger och tatueringar uppskattades främst av de yngre besökarna. Ett trettiotal medlemmar var delaktiga som funktionärer under Sunne jaktmässa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev