torsdag 23 september

Publicerad 26 maj 2017 - 19:05

Leo Wallner och Rasmus Jonasson lyfter bucklan efter att ha vunnit SM i jakt som avgjordes på Elmia Game Fair. Foto: Jan Henricson

Mästare i jakt korade på Elmia

SM i jakt som under två dagar genomförts på Elmia Game Fair blev en knallhård tillställning. Till slut kunde segrarna Leo Wallner och Rasmus Jonasson från jaktutbildningen på Dille Gård höja vandringspokalen mot mässhallens tak. Det individuella SM-tecknet bärgades faktiskt av en dansk.

I toppenväder och med en stor publik har SM i jakt 2017 avgjorts under helt andra förutsättningar än tidigare. Vanligen arrangeras tävlingen på föregående års segrares skola. I år förlades tävlingen till pågående Elmia Game Fair, vilket visade sig vara ett lyckokast på flera sätt.

 

Stor publik

– Tävlingen har fått en helt annan uppmärksamhet än vad den brukar ha, något som bland annat avspeglat sig i antalet sponsorer. Eftersom vi är på en välbesökt mässa har det också varit en hel del publik vid de olika tävlingsmomenten, säger Alpo Syväjärvi på Svenska Jägareförbundet som står bakom arrangemanget.

Hela det tävlande gänget i SM i jakt. Att förlägga tävlingen till Elmia Game Fair var en bra idé på flera sätt. Bland annat var det inte svårt att få sponsorer, som synes. Något som också märktes under den avslutande ceremonin där jakteleverna som lyckats bäst fick många fina priser. Foto: Jan Henricson

SM i jakt är ingen lek. Tävlingen pågick under två dagar och innehöll en mängd moment såsom skytte, trofébedömning på levande vilt i simulator, styckning, körning med fyrhjuling, hundkunskap, avståndsbedömning, eftersök och minnestävling.

Magnus Falgren Poss från Osbygymnasiet visade under styckningsmomentet att han är slängd med kniven. Foto: Alpo Syväjärvi

Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld som agerade prisutdelare berömde alla inblandade för en väl genomförd tävling. Inte minst de tävlande som alla jobbat hårt för att nå så bra resultat som möjligt.

 

Trött och nöjd

Och det var en ordentligt trött Leo Wallner från den segrande skolan Dille Gård som pustade ut efter prisutdelningen.

– Det har varit jobbigt men roligt. Just nu är det skönt att det är över, och vi är förstås jätteglada att vi lyckades vinna.

Ett spännande moment var när eleverna körde fyrhjuling på komplicerad bana. På tid, naturligtvis. Foto: Alpo Syväjärvi

Dille lyckades samla ihop 1.324 poäng. Marginalen till tvåan Forshagaakademin var endast sju poäng och till trean 20.

– Mellan förstaplatsen och skolan som kom sexa skilde det endast 70 poäng. Det säger en hel del om hur jämnt det varit och hur duktiga de här jakteleverna är, säger Alpo Syväjärvi.

 

Dansk vann SM

Att det var en bra idé att förlägga tävlingarna till Elmia Game Fair intygade flera elever och lärare som Svensk Jakt talade med efter tävlingens slut. Bland andra Magnus Falgren Poss från Osbygymnasiet som vann den individuella tävlingen.

– Det har varit tufft men roligt med så mycket folk som tittat. Alla är så duktiga. För mig var det extra skoj att vinna eftersom jag är från Danmark. Det är inte dåligt att en dansk vinner SM, skriv det, uppmanar han.

Magnus Falgren Poss segrade i den individuella tävlingen. Här flankeras han av tvåan Leo Wallner, till vänster, och trean Mirko Baum. Foto: Jan Henricson

Resultat

Lag: 1) Dille Gård Naturbruksgymnasium (Leo Wallner och Rasmus Jonasson), 1.324 poäng, 2) Forshagaakademin (Mirko Baum och Joel Broberg), 1.317, 3) Vildmarksgymnasiet Hylte (Filip Bengtsson och Viktor Björkman), 1.304.

Individuellt: 1) Magnus Falgren Poss, Osby, 2) Leo Wallner, Dille Gård, 3) Mirko Baum, Forshagaakademin, 4) Filip Bengtsson, Vildmarksgymnasiet, 5) Emil Larsson, Ljusdals Naturbruksgymnasium, 6) Gustav Thelin, Öknaskolan, 7) Alexander Barelds, Ryssbygymnasiet.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram