En markägare fällde en älg på sin mark som ingår i ett viltvårdsområde. Enligt Luleå tingsrätt gjorde markägaren fel men frias ändå. Foto: Lars-Henrik Andersson

Markägare sköt älg på egen mark i ett viltvårdsområde – frias trots regelbrott

En markägare i Norrbotten sköt en älg på sin egen mark som ingår i ett viltvårdsområde.
Enligt tingsrätten följde inte markägaren, en man i 40-årsåldern, föreningens avskjutningsregler. Men mannen frias ändå eftersom föreningen inte gjorde anspråk på älgköttet.

Det är inte första gången som en markägare, som äger mark inom ett viltvårdsområde, fäller älg på sin egen fastighet. När det har prövats rättsligt har det i domar konstaterats att det inte är ett jaktbrott att jaga älg på egen mark, förutsatt det är under jakttid och det finns älg att fälla på tilldelning. Detta trots att den marken ingår i en viltvårdsområdesförening.

 

Vem tillfaller älgen?

Det är när älgen är fälld som det uppstått frågetecken. Vem tillfaller älgen? Föreningen där det enligt stadgar är beslutat om områdesjakt och gemensamhetsjakt på älg? Eller den enskilde markägaren som fällde älgen?
Nu har Luleå tingsrätt prövat den frågan och konstaterar i ett aktuellt fall att en markägare som fällde en älg på sin mark för ett år sedan gjorde det i strid med föreningens avskjutningsregler.

 

Föreningens älg

Tingsrätten konstaterar vidare att vilt som fällts i strid med viltvårdsområdesföreningens avskjutningsregler blir föreningens egendom. Rätten hänvisar till lagen om viltvårdsområden och att den lagen och lagtexten reglerar en specifik situation till skillnad mot jaktlagens tionde paragraf som säger att fällt vilt tillfaller markägaren. Enligt tingsrätten går i det här fallet lagen om viltvårdsområden före jaktlagen.
Alltså borde älgen tillfalla viltvårdsområdet. Men.

 

Tog inte älgköttet

Så här står det i domen:

”Nu tillkommer emellertid ytterligare en faktor av intresse. Viltvårdsföreningens ordförande har på uttrycklig fråga uppgett att föreningen inte tog älgköttet i anspråk och föreningen
hade dessutom aldrig konkret för avsikt att ta älgköttet i anspråk.”

Vidare:

”Mot denna bakgrund kan den fällda älgen inte anses som annat än övergiven egendom.”

Därför kan markägaren straffritt tillägna sig älgen och han frikänns därför från åtalet.

Viltvårdsområdet hade yrkat på ett skadestånd med 12.000 kronor. Yrkandet avslås och markägarens rättegångskostnader står staten för.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev