Svensk Jakts medarbetare, konstnären och illustratören Måns Båth, har gått bort. Illustration: Måns Båth. Foto: Privat

Måns Båth har gått bort

Svensk Jakts medarbetare Måns Båth har gått bort i följderna av cancersjukdom. Måns blev 57 år. Han efterlämnar hustrun Malin Jacobsson Båth och två barn från äktenskapet med henne och en son från tidigare äktenskap med Nedjma Chaouce.

Efter uppväxten på Årby slott i Rasbokil tillsammans med en stor skara kusiner, där Måns hörde till de yngsta, tog det konstnärliga intresset honom vidare till huvudstaden och Konstfackskolan.

Han anställdes sedan på Sveriges Television som nyhetstecknare och grafiker. Måns var knuten till nyhetsredaktionen, och många gånger kunde man i rutan vid nyhetssändningarna se orden ”Illustration Måns Båth”, som till exempel från rättegången mot Drottninggatsterroristen Akilov.

 

Skicklig illustratör

Eftersom jag jagade ihop med Måns när jag började på Svensk Jakt 1990 var det naturligt att försöka knyta honom till oss. Han fyllde ett behov vi hade av en skicklig nyhetstecknare och illustratör till noveller och reportage.

Svensk Jakt har ju en tradition att ha skickliga natur- och jaktkonstnärer knutna till tidskriften, men Måns främsta styrka låg i att han snabbt kunde skapa bilder där även människorna blev trovärdigt skildrade.

En av hans sista illustrationer för Svensk Jakt, är en bild till Bernt Karlssons artikel om diktaren Dan Andersson som publicerades i september 2020.

 

Det är något bortom bergen …

 

Naturvän och jägare

Måns Båth gav också ut en barnbok 1991 med titeln Adolf och klockan.

Han hade också en mer utpräglad fri konstnärlig sida, bland annat visad i några utställningar.

 

Måns Båth under älgjakt. Foto: Privat

Svävande fågel

Och när jag lyfter blicken över min dator ser jag upp på ett exempel på det, och jag läser in en symbolik; akvarellen Hedlandet skildrar en knotig vildapel och över den svävar en diffus, skarpt spanande rovfågel uppåt in mot molnen med termikvindens hjälp.

Möjligen är det en ormvråk, de är vanliga över landskapet i Rasbokil, där Måns höll kvar vid sina rötter även om han sedan länge hade bopålarna i Enskede. Han fortsatte jaga ända in på hösten 2020, då redan märkt av sin sjukdom.

 

Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev