Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten cryptosporidier som ger svåra diarréer. Foto: Kenneth Johansson

Många fall av sjuka ekorrar

Överraskande många ekorrar är smittade av parasiten cryptosporidier. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan mer än var tredje ekorre vara smittad.

Det är Sveriges Radio som skriver om resultaten som förvånar forskarna vid SVA.

– Resultatet var överraskande, att det var så pass många djur vi hittade det i. Dels är det högt jämfört med andra djurslag där vi hittar den här parasiten, men också att vi dessutom hittar det i individer av alla åldrar var intressant, säger Karin Troell, forskare vid SVA.

Cryptosporidier är en parasit som även kan drabba människa och orsaka kraftiga och ihållande diarréer. Det var också ett ökat antal fall hos människa som registrerades hos Folkhälsomyndigheten, som senare ledde till upptäckten hos ekorrar.

 

Undvik kontakt

Parasiten är vanlig hos jordekorrar, och när SVA kollade upp sin biobank med prover från vilda djur visade det sig att omkring 40 procent av ekorrarna var infekterade.

Även om antalet fall hos människa fortfarande är få finns det anledning till vissa åtgärder i odlingar där ekorrar finns, eller för människor som på annat sätt kommer i kontakt med ekorrar.

– Det är viktigt att tänka på handhygien. Och att man sköljer, om man inte ska hetta upp, grönsaker från odlingar där ekorrar kan ha varit. Då har man gjort så gott man kunnat, säger Ioana Bujila, utredare för enheten för parasitologi vid Folkhälsomyndigheten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev