Majoritet beslutade om halverad lodjursstam
Länsstyrelsen föreslog oförändrad miniminivå för lodjur – men när viltförvaltningsdelegationen röstade, halverades den siffran.
Runt om i landet pågår just nu ett arbete med att fastställa nya miniminivåer för de stora rovdjuren, så även i Uppsala län.
På onsdagen träffades viltförvaltningsdelegationen i länet, där såväl politiker som berörda organisationer finns representerade. Under mötet fick de länsstyrelsens förslag presenterade för sig.
Oförändrad nivå
För lodjur var förslaget om miniminivå, alltså golvet, för hur många lodjur som ska finnas i länet, oförändrat.
Detta var något som kristdemokraternas ledamot, Mattias Nygren, ifrågasatte.
– Jag tycker det är orimligt att Uppsala ska bära en så stor del av lodjursbördan jämfört med övriga riket, säger han och menar att golvet ligger på samma nivå som län som är större till ytan.
– Vi kan inte ta så stort ansvar för lodjursbeståndet. Det är oproportionerligt jämfört med andra län, säger han.
Under sittande möte lämnade han därför ett förslag om att halvera miniminivån, från 55 lodjur (10 föryngringar) till 27 (5 föryngringar). Något som vann majoritet bland delegaterna.
Fyra lodjur
Vid den senaste licensjakten i Uppsala var tilldelningen fyra lodjur. I beslutet skrev länsstyrelsen: ”För Uppsalas del är miniminivån 10 lodjursföryngringar. I Uppsala län fanns det utifrån det senaste inventeringsresultatet 12,83 länsegna familjegrupper, vilket motsvarar cirka 70,3 lodjur, spridda över stora delar av länet.”
– Nu finns det förutsättningar för att vi kan få ett beslut om licensjakt som kan halvera stammen, säger Mattias Nygren.
Att viltförvaltningsdelegationen röstat för en ny miniminivå betyder dock inte med automatik att den blir verklighet. Först måste länsstyrelsen och landshövdingen ta ställning i frågan.
– Men det vore kanske inte så framgångsrikt att köra över delegationens beslut, kommenterar Mattias Nygren angående landshövdingens roll.
Anders Johannesson, vilthandläggare på länsstyrelsen, framhåller dock att det fortsatt återstår mycket arbete innan ett formellt beslut i frågan kan fattas.
– Det var en mindre majoritet som ville att vi skulle jobba föra att få ner miniminivån.
– Det viktiga är att förstå att det är en lång process och en väldig polarisering i det här. En mindre majoritet som vill åt ett håll och en lite, lite mindre majoritet vill åt ett helt annat håll. Det gäller att balanser intressena, säger han.
Komma överens
När länsstyrelsen väl kommit fram till ett beslut måste samverkansrådet, bestående av landshövdingarna, komma överens om respektive miniminivå med övriga län, för att i slutänden landa på det nationella målet.
– När vi säger att vi inte vill ha 55 utan 27, så måste de 28 kvarvarande föras över på andra regionerna, säger Mattias Nygren som menar att delegationen visat en viljeinriktning.
– Nu har de i alla fall ett tydligt beslut från delegationen om att vi vill halvera vårt bestånd i Uppsala, avslutar han.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.