Magnus Kring, 30, förvaltade möjligheten när 22-taggaren kom i pass. Foto: Kristoffer Pettersson

Magnus lyckades på jaktens andra dag – fällde 22-taggare

Premium

Efter tre timmars hundjobb viker älgen till slut in på den egna marken igen. Som ett ånglok kommer 22-taggaren farandes genom gallringen och Magnus Kring släpper iväg skottet.
– Jag kommer nog aldrig att skjuta någon större­, säger han.

Septemberjaktens första dag erbjöd inte mycket till spänning för Vikarskogens jaktlag ­– till skillnad mot nästkommande dag då passkytten Magnus Kring, 30, fick en upplevelse han sent kommer att glömma.

– Hundarna hade hållit på med den här i tre timmar och det var gångstånd, ståndskall och sken till och från, berättar han.

Jakten snurrade på den egna marken, passerade över gränsen men började vika tillbaka. Unghunden bröt förföljandet, medan den mer erfarne gråhunden Lönnhöjdens A-Isa inte gav upp.

– Det buktade lite som en räv, både på grannens och vår mark. När det var på väg in på vårt område igen ställde jag ut mig.

– Så kom han som ett ångande lok inne i en gallring, säger Magnus Kring.

 

Närmare 400 kilo

Där och då reflekterade han inte över älgens storlek, men lät skottet gå och fällde lagets för året enda tilldelade vuxna älg – en bastant herre med 22-taggar på huvudet.

– Vi vägde en framdel i går, för vi var tvungna att kvarta den. Den vägde 95 kilo, så vi beräknar slaktvikten till närmare 400 kilo, säger Magnus Kring.

 

Vikarskogens jaktlag, i Ljusdals kommun, har sett stora älgar tidigare – men den här dagen stämde allt för Magnus Kring. Foto: Privat

– Vi har ju rätt stora älgar där, som man sett på kameror kring saltstenar och dessutom släppt en del. Så det var kul att det gick vägen den här gången, säger han och konstaterar att laget nu kommer att jaga kalv resterande del av säsongen.

– Det ser vi fram emot. Så får vi se om vi hittar någon, för vi har så mycket björn att många kalvar går åt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev