(M)-motion: Gör det lättare för funktionsnedsatta att jaga

Med enkla grepp är det möjligt att skapa förutsättningar för att fler med ett funktionshinder ska kunna delta i jakt. Det anser riksdagsledamot Krister Hammarbergh (M), gruppledare justitieutskottet, som därför skrivit en motion till riksdagen.

– Genom att ändra i terrängkörningsförordningen kan man ge en möjlighet att ge dispenser för att jaga från fordon som täcker större geografiska ytor. Det skulle göra det enklare för personer med en funktionsnedsättning att kunna delta i jakten. Jag har därför lagt en motion till riksdagen om att regeringen bör överväga att ändra i förordningen så att fler kan delta i jakten oberoende av eventuella funktionshinder, säger Krister Hammarbergh i ett pressmeddelande.

20 paragrafen i jaktförordningen medger att jakt i vissa fall får bedrivas från eller med användning av motordrivna fordon. Till exempel gäller detta vissa rörelsehindrade personer som får bedriva jakt på däggdjur. Dessa personer tvingas med nuvarande reglering, trots att jakten som sådan är tillåten, att söka dispens hos länsstyrelsen i varje enskilt fall mot förbudet att färdas med motordrivet fordon i terräng. Detta är inte rimligt och stämmer heller inte överens med syftet med ändringen av jaktförordningen, anser Krister Hammarbergh.

Han anser i sin motion att regeringen bör se på möjligheten att ändra i terrängkörningsförordningen på ett sådant sätt att rörelsehindrade personers jakt underlättas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev