Lyckad inventering av ekoxar

Inventeringen av ekoxar i landet har efter fyra veckor redan resulterat i omkring 700 rapporter. Några fynd har gjorts på hittills okända platser för arten.

Ekoxeuppropet genomförs under sommaren med hjälp av allmänheten och länsstyrelsen i Östergötland. Allmänheten har varit hjälpvillig i arbetet med att kartlägga ekoxens utbredning i landet. De flesta rapporterna kommer från Kalmar län tätt följt av Blekinge län samt Östergötlands län. De vanligaste platserna är Ronneby, Nättraby, Oskarshamn, Färjestaden samt Rimforsa. Utöver dessa finns rapporter från Skåne, Halland, Jönköping och Stockholms län.

Nya platser 
Extra intressanta är ännu inte bekräftade rapporter av ekoxe utanför tidigare kända platser för arten, till exempel Ekerö i Stockholm och Vätternbranterna i Östergötland.  
– De här rapporterna är glädjande, även om det är för tidigt att dra några slutsatser, säger Annika Forsslund, biolog på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.
– Vi hade inte vågat räkna med någon rapport från ekmiljöerna kring Mälaren och ekoxen har bedömts som utdöd från Vätternstranden. Vi vill få in foton som styrker fynden, särskilt från ovanliga platser.

Tidigt fynd 
Den första ekoxen sågs redan 25 maj, vilket är relativt tidigt. De flesta har setts hemma på tomten eller vid sommarstugan. En del uppgiftslämnare har sett ekoxarna kläckas ur gräsmattan. En förklaring till detta fenomen kan vara att man tidigare har fällt ekar på tomten. De nu murkna ekrötterna utgör föda för ekoxens larver.

Fiender
Flera rapporter har kommit in om ekoxar som blivit tagna av sina fiender. Skator hör till de fåglar som kan få smak på skalbaggarna, medan grävling och vildsvin äter upp larverna. Länsstyrelsen bedömer inte detta som något stort hot mot arten men lokalt kan populationen påverkas negativt. Inventeringen av ekoxar pågår till slutet av sommaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev