Publicerad 25 augusti 2020 - 08:38

Gråhunden Qappi pustar ut i värmen vid björnen han jobbat så bra med. En hane på 157 kilo. Foto: Privat

Lyckad avslutning efter fantastiskt hundjobb

Premium

När jaktlaget utanför Ljusdal samlades tidigt björnjaktspremiärens morgon hade man gott hopp om att få tag i björn. Veckan före jakten hade det synts till ett flertal björnar på jaktmarken.

När alla passkyttar var på plats kände jägarna hur otroligt spännande en björnjaktspremiär kan vara.

Efter att passen fördelats och jägarna gett sig av stod jaktledaren Jon Hagen och två hundförare kvar vid samlingsplatsen, i väntan på att alla skulle komma ut till sina pass.

Efter cirka 20 minuter började Jon Hagen banda med sin hund i ett område där en synobs på björn gjorts dagen innan. Efter en kort stunds spårande blev kopplet alltmer spänt. Nu började det bli hett och Jon skärpte uppmärksamheten för att se tecken på om det möjligtvis var älg gråhunden spårade.

 

Tät vegetation

– Efter en stund bestämde jag mig för att släppa och det tog inte många minuter innan jag hörde första skallet. När jakten är igång håller jag laget uppdaterat på komradion om vad som händer, berättar jaktledaren Jon Hagen.

När det blir ståndskall gör Jon och en annan hundförare en ansmygning. Men det är så tät vegetation att de varken ser gråhunden eller det den skäller på.

Men när det går loss är Jon säker på att det är en björn och inte älg som är på benen.

Efter ett litet tag bekräftar första passkytten att han sett en björn, utan att komma till skott då hunden låg alldeles för nära för att det skulle vara säkert att skjuta.

 

En kvist under foten

Gråhunden gör ett fantastiskt jobb och ställer om björnen hela fem gånger. De båda hundförarna turas om att smyga in utan att komma till skott då vegetationen med tät slyskog omöjliggör ett säkert skott. Dock får de se björnen bägge två vid olika tillfällen.

– Vid den sista insmygningen går vi in på ståndskallet tillsammans. Då råkar jag kliva på en kvist. Björnen drar iväg i riktning mot ett postställe där vi har en passkytt.

– Jag ropar på radion att de ska vara beredda för nu är björnen på gång rakt emot postarna. En passkytt får syn på björnen alldeles innan vägen och bekräftar att hunden ligger tätt inpå en stor björn, fortsätter Jon Hagen.

 

Fullt ståndskall

Efter att björnen gått över en å fortsätter den mot platsen där Jon Magnusson från östgötska Valdemarsvik postar. När han får ett bra tillfälle låter han skottet gå. Han ropar snabbt på radion att björnen är träffad och skyndar sig att springa mot skottplatsen.

 

Jaktledare Jon Hagen tillsammans med björnskytten Jon Magnusson ifrån Valdemarsvik och gråhunden Björnjägarens Arar Qappi med deras första björn. Foto: Privat

Gråhunden Qappi skäller för fullt och har björnen under kontroll, och Jon Magnusson får till slut ett fint läge och kan avsluta en spännande björnjakt.

Jon Magnussons första björn är en hane på 157 kilo. Den föll efter en fyra timmar lång jakt med många gångstånd och ståndskall om vartannat. Qappi har gjort ett fantastiskt hundjobb.

 

Per Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram