På premiären fick Mikael Goude fälla sitt första lodjur, en hona på 15 kilo. På måndagsmorgonen fick Per-Arne Svedin fälla sitt första, en hane på 20 kilo. Foto: Kristoffer Pettersson & Privat

Luriga gubbar lyckades igen – fällde andra lodjuret på gården

I fredags berättade Svensk Jakt om de två kompisarna som sköt ett lodjur hemma på gården. I måndags hade de samma jaktlycka ännu en gång, att skjuta ett lodjur precis utanför huset.

Per-Arne Svedin i Nordanstig matar rådjuren ett 50-tal meter från huset, precis intill sjöisen.

Den senaste tiden har antalet djur minskat. Bara så sent som förra veckan fick ett rådjur sätta livet till då det slogs av ett hungrigt lodjur.

Rådjuret fick sätta livet till bara ett 50-tal meter från Per-Arne Svedins hus. Foto: Kristoffer Pettersson

Det halvätna rådjuret blev liggande ett tiotal meter från utfodringsplatsen.

Första lodjuret

När det då var premiär för lodjursjakten bestämde sig Per-Arne Svedin och hans kompis Mikael Goude att sätta sig på pass på tomten – och efter bara en stund hade Mikael Goude fällt sitt första lodjur.

Till skillnad mot de ivriga jägarna som snörar på sig snöskor och närmast springer upp för branta berg skojade Per-Arne Svedin, i Svensk Jakts tidigare artikel, om att de två kompisarna kanske var trötta gubbar, men luriga.

Och på måndagsmorgonen lyckades de med samma bedrift igen.

– Jag sa att han fick skjuta om det skulle komma ett till – och ta mig fan kom det inte ett till. Det är helt oroligt, berättar Mikael Goude.

– Jag såg en skymt av den kvällen före, i mörkret långt ute på isen. Så jag sa att vi skulle passa på morgonen, utifall att vi skulle ha samma röta igen, säger Per-Arne Svedin.

Andra lodjuret

Sagt och gjort. De två vännerna satte sig på pass vid Per-Arne Svedins hus – och snart skulle de få sällskap.

– Vi fick se lodjuret på morgonen, men då försvann den bakom udden. Sedan kom det upp på samma ställe som det tidigare lodjuret. Det la sig kanske tio meter från där Mickes lade sig, säger Per-Arne Svedin som i och med det fått fälla sitt första lodjur.

Hälften fällda

Totalt 30 lodjur får fällas under licensjakten i Gävleborgs län. Strax efter klockan 13 på måndagen meddelade länsstyrelsen att 14 återstår av tilldelningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev