LRF vill ha skyddsjakt efter vargangrepp

Flera angrepp på får i samma besättning på kort tid uppfyller kraven på skyddsjakt, anser LRF i Västra Götaland. Bilden är från ett annat tillfälle än vid angreppet på gården i Dalskog.

I en skrivelse till länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar LRF myndigheten att på eget initiativ besluta om skyddsjakt på varg. Detta efter att en fårbesättning i Dalskog i Melleruds kommun utsatts för inte mindre än tre vargangrepp på åtta dagar.

LRF kan som organisation inte ansöka om skyddsjakt. Man kan bistå en djurägare med ansökan eller man kan, som i det här fallet, uppmana myndigheten att på eget initiativ besluta om skyddsjakt.
– I det här fallet anser vi att länsstyrelsen inte har mycket att tveka på. Tre angrepp på samma får på så kort tid är tydligt nog, säger verksamhetsutvecklare Eleonore Marcusson på LRF Västra Götaland till Svensk Jakt.

Svårt hålla tamdjur
I skrivelsen till länsstyrelsen befarar LRF att det finns stor risk att det blir fler skador på tamdjur om rådande förhållanden får fortsätta. Man konstaterar att skyddsjakt kan beslutas utan någon risk för vargens bevarandestatus, samt att det ligger i linje med tidigare riksdagsbeslut.
I hemställan skriver man också vargens etablering i området påtagligt har försvårat tamdjurshållningen. Det är inte rimligt att tamdjursägare ska tvingas vakta sina djur dygnet runt med tanke på arbetsbörda i övrigt samt familjeliv.

Förutsättningar uppfyllda
Skrivelsen avslutas:
”Betessäsongen är snart slut och det är inte rimligt att företagare skyndsamt skall tvingas komplettera sina stängsel eller sätta upp så kallade rovdjursavvisande stängsel innan dess. Det finns ingen annan lämplig lösning, utan länsstyrelsen bör skyndsamt – och utan försvårande villkor – ta beslut om skyddsjakt på varg inom området.
Med anledning av ovan är alla av Naturvårdsverkets förutsättningar för att skyddsjakt skall kunna beviljas uppfyllda.”
Brevet till länsstyrelsen är underskrivet av Paul Christensson som är ordförande för LRF Västra Götaland samt Robert Larsson, regionchef.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev