LRF: ”Länsstyrelsen bör besluta om skyddsjakt”

Sven-Erik Hammar, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse, anser att länsstyrelsen i Stockholm ska besluta om skyddsjakt på fårdräpande vargar i Sjundareviret. Foto: Johanna Norin

Efter fyra vargangrepp mot får i Mölnbo, på gränsen mellan Södermanland och Stockholms län, kräver nu LRF att länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på varg.

Sedan midsommar har nu fyra vargangrepp mot får inträffat i ett begränsat område i Mölnbo, som ligger i södra delarna av Stockholms län, alldeles på gränsen till grannlänet Södermanland.
Tre av angreppen har skett på Molstabergs gård, där totalt 48 av gårdens totala besättning på 900 får har dödats av varg.
I början av veckan inträffade ytterligare ett vargangrepp på en mindre gård, Saltkällan, som ligger alldeles i närheten av Molstaberg.
Därmed är antalet vargangrepp med dödlig utgång uppe i fyra, och nu anser Lantbrukarnas Riksförbund att länsstyrelsen i Stockholms län bör agera:
– Det är viktigt att det nu kommer ett snabbt beslut om skyddsjakt, säger Sven-Erik Hammar, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse.
– Djurägarna ska inte själva behöva ansöka om skyddsjakt, utan det bör och kan ske på länsstyrelsens eget initiativ. Den möjligheten har länsstyrelsen, det finns flera exempel på när så har skett, och så borde ske även nu, säger Sven-Erik Hammar.

Inte aktuellt – just nu
Något sådant beslut verkar dock inte vara förestående.
– Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt, säger Arne Söderberg vid länsstyrelsen i Stockholm.
• Men länsstyrelsen kan väl fatta ett sådant beslut på eget initiativ, utan någon ansökan från extern part?
– Just nu är det inte aktuellt att länsstyrelsen på eget initiativ ska att fatta beslut om skyddsjakt.
– Vi kommer att ha ett internt möte om detta imorgon, fredag, för att på måndag ha ett möte med djurägarna och deras representanter från LRF och Fåravelsförbundet. Först efter det mötet har vi en klarare bild av läget, säger Arne Söderberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev