Palle Borgström, ordförande i LRF.

Palle Borgström, ordförande i LRF. Foto: LRF

LRF-krav till regeringen: Ändra varglagstiftningen

”Varglagstiftningen måste uppdateras mot dagens verklighet, regeringen måste agera. Sveriges livsmedelsberedskap kräver att viltet ska förvaltas utifrån de förutsättningar som hållbart jord- och skogsbruk kräver – inte tvärtom.” Det säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande från organisationen.

Samtidigt som Naturvårdsverket, på regeringens uppdrag, nyligen presenterat riktlinjer för att underlätta skyddsjakt på varg slår förvaltningsrätten fast att det är nuvarande lagstiftning som gäller och därmed förbjuder skyddsjakt av varg. Vargen breder ut sig i mellan- och södra Sverige och nuvarande varglagstiftning hinner inte med, skriver LRF.

– Föråldrad varglagstiftning tar inte hänsyn till konsekvenserna av skrämda djur, djurägare och samhällen. Sveriges lantbrukare är tillbaka på ruta ett igen och vargen fortsätter att flytta fram sina positioner, säger Palle Borgström i pressmeddelandet.

Använda utrymme

LRF anser att Sveriges livsmedelsberedskap behöver en uppdaterad varglagstiftning och ett lägre referensvärde för gynnsam bevarandestatus. 

”EU-kommissionen har uppmanat medlemsstaterna att använda det utrymme till vargjakt som naturvårdsdirektivet ger. Med färre vargar kan Sverige säkra livsmedelsberedskap”, står det i organisationens pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev