Det blir licensjakt på lodjur i Västra Götaland i vår, för att göra situationen för fårägarna bättre. Foto: Olle Olsson

Lodjursjakt i väst

Åtta lodjur får fällas i den södra länsdelen under licensjakten i mars. Det har länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat i dag. Länet har inte haft licensjakt på lo sedan 2013.

Under året, fram till den 12 december, har lodjur vid 40 tillfällen angripit och dödat 55 får i de västsvenska kommunerna Bollebygd, Borås, Mark och Ulricehamn. Länsstyrelsen har därför beslutat att åtta lodjur i detta område får skjutas under licensjakten i vår, för att om möjligt förbättra förutsättningarna för fårhållningen.

– Men det är inte säkert att man får tag på problemindividen under licensjakten, säger Anita Bergstedt vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

 

Resultatlös skyddsjakt

Det är framför allt ett specifikt lodjur som har specialiserat sig på att ta får. De skyddsjakter som beslutats har varit resultatlösa.

– Men skyddsjakt har mycket svårare förutsättningar än licensjakt. Det ska spåras och man ska veta att det är rätt individ. Under licensjakten får man skjuta de lodjur man hittar och fler personer deltar, säger Anita Bergstedt.

Drivande hundar kommer att kunna användas, men inte fällor.

 

Sex familjegrupper

Vid lodjursinventeringen säsongen 2015/2016, kvalitetssäkrades sex lodjursfamiljer i länets södra del (hälften av alla i länet), vilket motsvarar cirka 33 lodjur.

Länsstyrelsen bedömer att jakten kan ske utan att antalet lodjursföryngringar per år i länet påverkas nämnvärt, eller att miniminivån om tio föryngringar per år understigs.

 

Registrera sig

Ett lodjur får också skjutas i nordöstra delen av Karlsborgs kommun. Detta för att jaktområdet i Örebro län ska få en lämplig utformning. Länsstyrelsen i Örebro administrerar den jakten och avlyser jakten när lodjuret fällt.

Den som vill vara med och jaga måste registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister, och minst en gång i timmen under pågående jakt ringa till länsstyrelsens telefonsvarare för att kontrollera hur många djur som återstår av tilldelningen.

Så fort ett lodjur fällts eller påskjutits, ska detta rapporteras till länsstyrelsen, för att inte fler djur än som tilldelats ska fällas.

 

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev