Länsstyrelsen i Västerbotten ifrågasätter behovet av att använda motorfordon, som snöskoter, vid lodjursjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lodjursjakt går trögt när skoter inte får användas

Premium

Inför årets lodjursjakt i Västerbotten tog länsstyrelsen bort möjligheten att använda motorfordon för att spåra och ringa lodjur. Tre veckor in på jakten återstår åtta lodjur på tilldelningen, bara sex djur har fällts.

Det går trögt med lodjursjakten i Västerbotten och en orsak kan vara missuppfattningar om reglerna kring användningen av motorfordon, tror länsstyrelsen. Därför har man gått ut med ett pressmeddelande för att förtydliga vad som gäller.

Totalt får 14 lodjur fällas i Västerbotten. Redan andra jaktdagen fälldes fyra lodjur i kustlandet. Därefter har endast två ytterligare lodjur fällts och nu återstår åtta lodjur på tilldelningen, samtliga i Västerbottens inland.

 

Tidigare undantag

Länsstyrelsen tror att inbromsningen i jakten kan bero på att länsstyrelsen i år inte tillåter användning av motorfordon i licensjakten.
– De senaste tio åren har vi haft ett undantag för att jakten skulle bli effektivare, med syfte att minska rennäringens problem med lodjur. Att vi nu inte längre tillåter motorfordon i själva jakten innebär inte inskränkningar utöver vad regelverket säger i övrigt kring användning av skoter, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

 

Ingen anledning

Enligt länsstyrelsen finns det ingen anledning att intresserade jägare avstår från lodjursjakten på grund av förbudet.

– Den enda skillnaden från föregående år är att vi nu har tagit bort möjligheten att använda motorfordon för att spåra och ringa lodjur, jämfört med tidigare då det var tillåtet på befintliga vägar och skoterleder, säger Erik Lindberg, vilthandläggare.

 

Mötte kritik

Men länsstyrelsens beslut har mött kritik. Torbjörn Lövbom, Burträsk, tidigare ledamot i Jägareförbundets styrelse, skrev nyligen en debattartikel på Svenskjakt.se där han kritiserade länsstyrelsen för att inte längre medge undantag:

”Beslutet är olyckligt på flera sätt. Det misstänkliggör jägarkåren i stort, den jägarkår som nyss hjälpt till med inventeringen. Den skapar också gråzoner då man fortfarande kan färdas med vapen på oplogade vägar i samband med jakt om man har markägarens tillåtelse. Samma regelverk som gäller vid färd med bil under älgjakt”, skrev han.

 

Varför tog ni bort möjligheten att använda motorfordon för att kunna ringa och spåra lodjur?

– Både vi men framför allt polisen har fått väldigt många rapporter om att skoter har använts på ett otillåtet sätt under lodjursjakt. Vi har också sett tidigare år att lodjursjakten gått väldigt fort och om lodjursjakten är så pass effektiv, behövs då motorfordon, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Ska utvärderas

Hon berättar att beslutet att i år inte ha något undantag när det gäller användning av motorfordon är ett försök som ska utvärderas.
– Det vi nu sett är att det är skjutet få lodjur i år och vi hör också att det finns en del missförstånd om vad som gäller.

 

Hade ni kunnat ta ett tydligare beslut?

– Jag tror inte att vårt beslut är otydligt, det kanske är lagstiftningen, men däremot kanske vi kunde varit tydligare i vår kommunikation gentemot jägarna, säger Linda Backlund.

– Folk är rädda för att göra fel och riskera att bli av med sina vapen. Om det nu är så att man på länsstyrelsen har misstankar om oegentligheter i samband med lodjursjakten så måste man ju i så fall göra en anmälan, säger en lodjursjägare som Svensk Jakt varit i kontakt med.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev