Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på en lodjurshona med två ungar. Lodjuren härjar svårt bland renarna i Handölsdalens sameby. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på en lodjurshona med två ungar. Lodjuren härjar svårt bland renarna i Handölsdalens sameby i Härjedalen. Foto: Mostphotos

Lodjur härjar bland renar i Härjedalen

Länsstyrelsen i Jämtland har tagit beslut om skyddsjakt på tre lodjur inom Handölsdalens sameby i Härjedalen. Jakten pågår och ska vara avslutad den 28 februari.

Det är en hona med två ungar som härjar i samebyns renhjord. Jakten ska genomföras på ett sådant sätt att risken för att skjuta honan först minimeras.

Skyddsjakten får bedrivas med hjälp av maximalt två hundar.

 

Skingrar och dödar

Lodjuren har under början av februari orsakat stor skada i renhjorden. Förra veckan hittades närmare ett tiotal dödade renar, och flera jaktförsök har registrerats. I det aktuella området finns omkring 2.000 renar och de återkommande rovdjursangreppen hotar att skingra renflocken.

Länsstyrelsen gör bedömningen att risken för allvarlig skada är stor.

Det aktuella jaktområdet i Härjedalen. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland.

Det aktuella jaktområdet i Härjedalen. Karta: Länsstyrelsen i Jämtland.

Skyddsjakten ska vara avslutad innan licensjakten på lodjur inleds den 1 mars. Länsstyrelsen i Jämtland har ännu inte tagit beslut om licensjakt. Ett beslut om licensjakt kan komma den här veckan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev