Författaren och journalisten Linda Jones skildrar i en ny bok ett jaktlag i ett litet samhälle i norr och vad som händer när länsstyrelsen kliver in och vill stoppa älgjakten.
Foto: Lars-Henrik Andersson & Privat

Linda skrev bok med jaktligt tema: ”En röst för de som inte kan ropa”

Linda Jones kommande bok De tar allt ifrån mig, är en ungdomsroman om nedmonteringen av ett samhälle i den norrländska glesbygden. Handlingen kretsar kring den nyblivna jägaren Frida 15 år, som drömmer om att gå i sin mammas fotspår och bli ledare för jaktlaget.

Linda Jones, bosatt i Luleå, Norrbotten, är journalist och författare, som med sin debutroman Bete sig tilldelades Norrlands litteraturpris. Inspirationen till hennes nya bok, De tar allt ifrån mig, kommer från hennes erfarenheter av att möta och skildra människor i glesbygden i sin roll som journalist på SVT.

Jägarexamen

Under sitt researcharbete följde hon ett jaktlag och hon har även tagit hjälp av Jägareförbundet med faktakontroll.
Linda Jones tog jägarexamen för ett antal år sedan, men är inte aktiv jägare för tillfället då jobbet, skrivandet och familjelivet upptar en stor del av hennes tid. Hon hoppas dock kunna återuppta jakten så småningom.

Vinterlandskap

Vi träffar Linda Jones på en restaurang som ligger på ett berg med utsikt över Luleå men också över skogarna västerut, på andra sidan Lule älv som mynnar ut i Bottenviken, där isbrytarna ligger redo att hålla upp farlederna i Östersjöns allra nordligaste del.
Snön har klätt träden. Det är kallt och frusna människor vandrar mellan sina bilar och restaurangens värme. Tankarna går till Ted Ströms Vintersaga, en karg men ömsint berättelse om ett vintrigt Sverige.

Utanförskap i glesbygd

Linda Jones bok De tar allt ifrån mig, är också en berättelse om Sverige, i ungdomslitteraturens form. Om ett Sverige där människor i glesbygd känner ett utanförskap och där jakten både förenar och i vissa fall söndrar. Och vad som väntar i framtiden om nedmonteringen fortsätter. Det är ett aktuellt ämne där boken kan ge röst åt människor i glesbygd.
– Idén till boken föddes egentligen ur ett aprilskämt i en lokaltidning, och en skrivartävling som hade temat korsning. Aprilskämtet handlade om att en älg korsats med en ren och där länsstyrelsen skulle ta hand om djuret. Jag började spinna vidare på historien, om vad som skulle kunna hända om jakten blev avlyst på grund av en korsning, berättar Linda Jones.

 

Linda Jones hoppas få mer tid för jakt framöver. Foto: Lars-Henrik Andersson

Storstad mot landsbygd

Istället växte temat storstad kontra landsbygd fram och att glesbygdsbor känner att storstäderna tar allt ifrån dem.
– Som journalist har jag åkt runt i mindre byar och mött människor som delat med sig av sina vardagsberättelser om hur det är att leva långt från maktens centrum. Jag ville också med boken skriva om vad som kan hända när folket fått nog och säger ifrån.
När det okända djuret, korsningen, dyker upp i skogen avlyser länsstyrelsen älgjakten. Ett beslut som ställer allt på sin spets. Raseriet och känslan av maktlöshet får människorna att ta lagen i egna händer.

Vill skapa förståelse

De tar allt ifrån mig släpps den 10 januari och Linda Jones hoppas att boken, som är riktad mot en yngre läsekrets, även uppskattas av en bredare målgrupp.
– Boken handlar inte bara om jakt, stad kontra landsbygd utan även om ungdomar och deras tankar, känslor, funderingar och bekymmer, säger Linda Jones och smuttar på sitt te innan hon fortsätter:
– Jag är intresserad av att skildra mindre samhällen, skog och natur. Det vore underbart om personer som annars inte läser så mycket hittar fram till min bok. Det är nog min största förhoppning, och att skapa förståelse. En testläsare av boken var vegetarian och emot jakt men som under läsningen började heja på jaktlaget i konflikten med länsstyrelsen, säger Linda Jones.

Jaktlag fascinerar

Hon fascineras också av dynamiken inom ett jaktlag, där starka känslor, släkter och hierarkier blandas.
– Jag följde med ett jaktlag, för att få detaljerna, höra hur snacket går. Dialogen höjer trovärdigheten och bidrar till igenkänning hos läsaren. Det behöver inte vara sant men det ska kännas sant.

Med boken De tar allt ifrån mig hoppas Linda Jones väcka frågor och synliggöra vad som kan hända om landsbygden hela tiden blir fråntagen saker

Linda Jones hoppas boken ska väcka frågor men också vara en del av debatten: Stad kontra landsbygd. Hon vill så ett frö hos läsaren och visa en annan del av Sverige.
– Det finns en problematik där landsbygden går på knäna på vissa ställen. Det var någon som skrev att boken är en röst för de som inte kan ropa, det tycker jag är en fin och passande beskrivning. Jag hoppas boken synliggör vad som kan hända om man bara tar och tar och inte ger något tillbaka. Det kan leda till bråk och konflikter, säger Linda Jones.

Drama och tid för jakt

Reporterjobbet på SVT handlade mycket om att förmedla nyheter snabbt.
– Journalistiken på webben är ganska enformig. Det är mest polisrelaterade nyheter och händelsenyheter. Jag ville komma bort från det enkla och avskalade nyhetsspråket och hitta tillbaka till det litterära språket, det var befriande.
Efter reporterjobb på SVT väntar nu efter årsskiftet ett jobb som dramaproducent på Sveriges radio.
Och lite längre fram hoppas hon som sagt kunna återuppta jaktintresset.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev