Publicerad 16 december 2020 - 08:43

Fem lodjur får fällas under licensjakten i Dalarna 2021. Jakten börjar den 1 mars. Foto: Mostphotos

Licensjakt på lodjur i södra Dalarna

Fem lodjur får skjutas under licensjakt i Dalarna 2021. Jakten startar den 1 mars i ett jaktområde i sydvästra delen av länet.

Inventeringssäsongen för lodjur 2019/2020 var svår med brist på snö. Det påverkade inventeringen av lodjur i mellersta förvaltningsområdet och visade på en nedgång från 83,5 familjegrupper 2019 till 65,5 familjegrupper 2020.

Länsstyrelsen i Dalarna pekar i sitt beslut på det totala rovdjurstrycket där länet påverkas av alla stora rovdjur. För att skapa acceptans för rovdjur menar länsstyrelsen att förvaltningen måste vara tydlig, förutsägbar, legitim, transparent och såväl regionalt som nationellt anpassad.

 

Vill öka acceptansen

När det gäller lodjuren arbetar länsstyrelsen för att bibehålla allmänhetens acceptans för arten. Det gör myndigheten genom att minska risken för framtida skador där licensjakt är en del av arbetet.

Tätheten i lodjursstammen ska inte öka snabbare än vad som främjar samexistensten. Beslutet om jakt på fem lodjur har tagits i samverkan med andra länsstyrelser i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Det gemensamma målet är ett maximalt uttag på 30 lodjur och den planerade jakten i Dalarna på fem djur innebär att länet fortsatt ska ligga inom förvaltningsmålet.

 

Spåra och ringa

Jaktområdet i södra Dalarna har bestämts utifrån tätheten i den inventerade lodjursstammen. Alla djur är lovliga oavsett ålder och kön. Unga djur ska om möjligt fällas före föräldradjur. Två hundar får användas samtidigt under jakten, och motorfordon får användas både på väg och skoterleder för att spåra och ringa lodjur.

 

Jaktområdet i södra Dalarna. Karta: Länsstyrelsen

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram