1.500 gråsälar och 630 knubbsälar får fällas under licensjakt, efter beslut av Naturvårdsverket. Foto: Kristoffer Pettersson

Licensjakt och skyddsjakt tillåts på gråsäl, knubbsäl och vikare

Premium

Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl och knubbsäl, samt om regler för skyddsjakt på vikare.

Under tiden 20 april–20 maj i år, samt 6 juni 2023–15 januari 2024. Får 1.500 gråsälar fällas utmed den svenska Östersjökusten. Jaktområdet sträcker sig från Norrbotten i norr till Skåne i söder.

Områden som undantagits från jakt är nationalparker. I andra skyddade områden som sälskyddsområden och naturreservat är jakt tillåten såvida den inte hindras av andra regler för det specifika området.

I särskilt utpekade områden för inventering av säl får jakten inledas först den 16 juni.

Med motor på

Säljakten omfattas av flera regler. En sådan är att säljakt som sker från båt, får bedrivas från stillaliggande båt med motorn igång. Normalt är det endast tillåtet att jaga från båt sedan det gått minst en minut sedan motorn stängdes av.

Jägare som fäller säl ska omgående rapportera det till Naturvårdsverket, som vill veta längd och späcktjocklek på sälen.

Från 100 gråsälar ska också en särskild provtagning genomföras på uppdrag av Naturhistoriska riksmuseet.

Bildextra: Säljakt i dödens hav

630 knubbsälar

Naturvårdsverket har också beslutat om licensjakt på knubbsäl i Västra Götaland, i Halland samt i 13 kommuner utmed den skånska väst- och sydkusten. Från Båstad i norr till Ystad i söder.

Jakttiden på knubbsäl är 20 april–20 maj i år, samt 1 september 2023–19 april 2024.

Totalt får 630 knubbsälar fällas, med länsvisa begränsningar – 400 i Västra Götaland, 200 i Halland samt 30 i de skånska kommunerna där jakt får bedrivas.

Liksom vid gråsälsjakten omfattas jakten på knubbsäl av en mängd regler. Man kan konstatera att den som ska ge sig ut på säljakt gör bäst i att läsa igenom beslutet noga i förväg.

Vikare på skyddsjakt

Myndigheten tillåter också skyddsjakt på 350 vikare i Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län. Jakten får bedrivas vid eller i närheten av särskilda områden. Som vid fiskeredskap, fiskodling och utsättningsplats för fisk.

Skyddsjakten på vikare får bedrivas tiden 1 maj 2023–15 januari 2024, och liksom vid den övriga säljakten ska jägare som jagar från båt ha genomgått en särskild utbildning.

Besluten om säljakt kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev