Antalet föryngringar per vargpar har minskat markant i landet på senare år. Vargvalp fotograferad i hägn. Foto: Olle Olsson

Liberg: ”Det försvinner många vargar”

Vad händer i vargstammen? Frågan kan ställas efter att antalet föryngringar per vargpar sjunkit markant de senaste åren.

Under den senaste vinterns inventeringsperiod hittades 56 familjegrupper och revirmarkerande par av varg i Sverige. Tidigare kunde forskningen säga att det kommer att ske en föryngring i ungefär 75 procent av dessa revir våren efter inventeringen.

Olof Liberg. Foto: Jan Henricson

Men på senare år har den procentsiffran sjunkit markant.

– De senaste fyra åren har vi enligt inventeringarna haft omkring 60 vargrevir i landet. Men det har på senare tid skett föryngringar i bara 50 procent av vargreviren, säger Olof Liberg, forskare vid Skandulv.

 

Vad beror det på?

– Det beror på att det försvinner många vargar under inventeringsperioden. Det är ett väldigt försvinnande numera och där får var och en dra sina egna slutsatser om vad försvinnandet beror på. Men det klart det inte sker någon föryngring i revir som är försvunna, säger Olof Liberg.

– Vi kan i alla fall inte se att det inträffat något markant ökning av antalet sterila vargar på slutet, fortsätter Olof Liberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev