Vargen är jämte stora horn av kronvilt den käraste trofén för jägarna i Lettland. Till vänster Lars-Georg Hedlund. Foto: Privat

Lettlands vargjakt över – 280 djur skjutna

Den lettiska vargjaktsäsongen avslutades den 23 januari, då licensjaktens 280 vargar skjutits.

Vargjakten pågår i Lettland mellan 15 juli och 31 mars eller när tilldelningen fyllts.

– Tilldelning och avskjutning har stabilt legat mellan 250 och 330 de senaste tio åren, innan dess sköt man nog kring 200 vargar per år, säger Lars-Georg Hedlund, vd på skogsbolaget Södras dotterbolag i Lettland.

 

En sjättedel

Enligt honom lär det finnas mellan 300 och 500 vargar kvar efter jakten, i ett land som är stort som en sjättedel av Sverige.
– Vargen jagas med lock på sensommar och höst, skjuts vid drev- och pyrschjakt på klövvilt samt ringas in med lapptyg vid nysnö, säger Lars-Georg Hedlund.

 

Vargen och vargjakten är jämnt fördelad över hela Lettland, som är stort som en sjättedel av Sverige. Karta: Google maps

Alla överens

Alla aktörer i Lettland inklusive miljörörelse, myndigheter, jordbrukare, jägare och EU står bakom denna vargförvaltning, uppger han.

– Alla parter inser att vargen kräver jakt. Förvaltningen baseras på en femårig skötselplan som beslutats i samförstånd. Jag var med i processen för skogsbrukets räkning, säger Lars-Georg Hedlund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev