Arkivbild: Kenneth Johansson

Lena sköt sin första älgtjur

Jaktstugan på Rådde gård fylldes för femtonde året i rad av det kvinnliga nätverket JAQT, för en dags älgjakt i Länghem.

Vi samlas alltid redan på fredagskvällen för trevliga återseenden och information inför lördagens jakt. Flera av tjejerna har rest långt för att få vara med. Mia Steen har åkt från Linköping, en resa på cirka 20 mil, för andra året i rad.

– Jag kommer gärna igen, säger Mia. Det är roligt att bara vara tjejer ibland också. Det blir mer kravlöst då, fyller hon i.

Gunnel Sahlin och Gudrun Kile är två återkommande damer från Uddevalla som inte vill missa de trevliga jakterna med JAQT på Rådde. De har jagat i många år och åker ofta på olika jakter i landet. Att köra 20 mil för en jakt anser de inte är jobbigt.

– Vi har ju så vansinnigt roligt tillsammans, säger Gudrun.

Mia Steen, Linköping, och Gudrun Kile, Uddevalla. Foto: Mona Landin

Sexårig blandras

Liselott Jonsson, från Liared, har sin hund Attila med sig. En sexårig blandras mellan finsk spets och gråhund. Liselott jagar främst älg och grävling med honom och det har skjutits tre älgar för hunden i år. Liselott är en ung och jakttokig tjej som älskar att vara i skogen så ofta hon kan.

Bo-Erik Persson, Äspered, är en eldsjäl inom Jägareförbundet Södra Älvsborg. Foto: Mona Landin

Bo-Erik Persson är en av ”hustomtarna” på Rådde och en eldsjäl inom Jägareförbundet Södra Älvsborg. Han missar aldrig en JAQT-jakt! Bosse, som han kallas, ser alltid till att kvinnorna får de bästa passen.

Ove Larsson är från Månstad och skulle haft sin hund med men fick kalla in en kompis med sin hund istället. Oves egen hund var på rehabilitering efter en skada.

Hundarna jobbade hårt för att få älgarna inom skottlinjen. Fast denna dag hade älgarna turen på sin sida – i alla fall de som var i lag med hundarna.

 

Nytagen jägarexamen

Lena Erdman, en ung tjej från Dalsjöfors, var med för första gången och hade aldrig skjutit något vilt. Hon har nytagen jägarexamen. Då kliver en älgtjur lugnt och ovetandes ut framför Lena, som fått ett pass på ett hygge. Vi andra som knappt hunnit komma i ordning på passen, hör smällen och väntar febrilt på något meddelande från radion.

– Det är Lena här, jag har skjutit på en tjur men vet inte om han ligger, kom. Hörs det på radion.

Oves ekipage åker till platsen medan Lena sitter kvar.

– Jodå, han ligger, hör vi Ove meddela på radion.

Medan Lena får instruktioner om hur hennes älg ska tas om hand fortsätter vi andra med jakten och därefter serveras det nygrillade hamburgare i den nyinvigda grillkåtan på jaktmarken.

Älgtjur

Älgtjuren blev Lena Erdmans första skjutna vilt. Foto: Privat

Att få uppleva dessa stora händelser i en jägares liv är bränsle nog för att fortsätta det ideella arbetet inom Jägareförbundet och JAQT, tycker undertecknad och Ulla Ternander, som arrangerat evenemanget.

Är du kvinna och kan tänka dig stötta oss, komma med idéer och tips eller bli en  JAQT-kontakt i kretsen, hör av dig – din hjälp behövs!

 

Mona Landin

JAQT Jägareförbundet Södra Älvsborg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev