Prästskogsvargarna är spårlöst försvunna. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Länsstyrelser hittar inte nordliga vargar

Vargreviret Prästskogen tycks ha försvunnit. Sedan i februari är det vargpar som etablerat sig i området spårlöst försvunnet.

Prästskogsreviret har delats mellan Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län. Det har funnits varg i området i 20 år, men inte nu längre.

– Vi kan bara konstatera att de inte är där. Sedan får vi spekulera i vad orsaken kan vara, säger Peter Nilsson, naturbevakare på Länsstyrelsen i Västernorrland till Sveriges radio.

Peter Nilsson nämner i inslaget att de vanligaste orsakerna för att vargar dör är legal jakt och trafik. Någon licens- eller skyddsjakt har inte genomförts i området.  

– Att två vargar skulle dö naturligt känns osannolikt. Trafik är en möjlighet, drunkning en annan och illegal en tredje, säger Peter Nilsson till Sveriges radio.

Försvunna

Tanken var att vargparet skulle märkas för forskning tidigare i vinter. Men märkningen kunde inte genomföras eftersom vargarna är spårlöst försvunna. 

Peter Nilsson är övertygad om att vargarna inte finns kvar området.

– När vi har varit i området vid tre tillfällen med två eller tre personer från varje länsstyrelse utan att hitta vargarna känner vi oss ganska trygga med att de inte finns kvar där.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev