Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelsen: Varm sommar påverkar älgstammen

Den varma sommaren kommer att få konsekvenser för älgstammen. Det menar länsstyrelsen i Östergötland som därför har tagit fram sex rekommendationer till den kommande älgjakten.

Under våren och sommaren har fodertillgångarna för älgstammen varit bristfällig och av sämre kvalitet än vanligt. Därför förväntas kalvarna vara färre och väga mindre eftersom de inte har fått tillräcklig näring av kon varken innan eller efter födseln, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Med anledning av att klövviltsarterna i länet ligger på för höga nivåer sett till foderresurserna måste ett gemensamt krafttag tas under höstens jakter för att anpassa stammarna till rådande förutsättningar. Det är viktigt både ur ett förvaltningsperspektiv och ett etiskt perspektiv, säger Emil Brangenfeldt, vilthandläggare länsstyrelsen Östergötland, i pressmeddelandet från myndigheten.

 

Länsstyrelsen Östergötlands rekommendationer

• Samtliga älgkalvar som kan fällas bör fällas. Med andra ord bör eventuella regler inom älgskötselområden gällande avskjutning på älgkalv helt tas bort.

• Licensområden med interna regler gällande kalvavskjutning tas helt bort.

• Målet ska vara att fälla minst lika många älgar som angetts i planerna.

• Könskvoten på vuxna älgar ska fortsatt vara enligt beslutade skötselplaner.

• Övriga klövviltsstammar ska också anpassas efter fodertillgång och konkurrenssituation.

• Älgförvaltningsgrupperna samlar ingående älgskötselområden för ett avstämningsmöte kring månadsskiftet oktober/november för att tillsammans utvärdera situationen inför vintern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev