Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen vädjar om hjälp: ”Jaga kungsfasan”

Länsstyrelsen i Kalmar län uppmanar samtliga jakträttsinnehavare inom Högsby och Mönsterås kommuner, samt personer som jakträttsinnehavarna utser, att skyddsjaga kungsfasan. Dock ska intresserade jägare först anmäla sig till länsstyrelsens samordnare för skyddsjakten.

Länsstyrelsen i Kalmar län skriver i ett pressmeddelande: ”Vi har fått kännedom att det finns en mindre population av kungsfasaner i Högsby och Mönsterås kommuner. Kungsfasanen är en starkt revirhävdande och konkurrenskraftig fågel som härstammar från Asien. Arten är härdig och kan reproducera sig i länets klimat vilket innebär en risk för etablering och en växande population.

Det går inte att utesluta att kungsfasaner kan komma att orsaka allvarlig skada på inhemsk fauna. Vi har därför valt att ansöka om tillstånd för att bedriva skyddsjakt.”

Skyddsjaktbeslutet gäller till och med den 31 december 2020.

 

Max 40 kungsfasaner

Enligt beslutet får högst 20 kungsfasaner skjutas inom Mönsterås kommun och högst 20 kungsfasaner inom Högsby kommun.

 

Varför sätts ett tak på antal fällda fåglar vid skyddsjakten?

– Det vet jag faktiskt inte. Det var Naturvårdsverket som skrev med det utan att vi frågat efter det. Hur som helst är vi ganska övertygade om att det inte handlar om så pass många individer i varje kommun, säger Lina Tomasson, biolog vid länsstyrelsen i Kalmar län.

Skyddsjakt på kungsfasan

Den som vill delta i skyddsjakten ska kontakta länsstyrelsens samordnaren och uppge en kontaktperson med kontaktuppgifter (e-post och telefonnummer) samt vilka fastigheter som jakten är tänkt att bedrivas på.

Läs hela skyddsjaktsbeslutet här (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev