Länsstyrelsen i Halland anser inte att man kan kombinera jakt och friluftsliv. Foto: Martin Källberg

Länsstyrelsen: Olämpligt med jakt i publika områden

När naturreservatet Hökafältet i Laholm byter statlig ägare säger länsstyrelsen nej till jakt i området. Det var i höstas som statliga Sveaskog sålde naturreservatet Hökafältet till Naturvårdsverket. Försäljningen medförde att länsstyrelsen fick beslutanderätt över området.

Länsstyrelsen anser inte att man kan kombinera jakt och friluftsliv i Hökafältet och stryper nu älgjakten I det cirka 400 hektar stora naturreservatet, rapporterar Hallandsposten.

 

Jaktlaget har nu fått en skriftlig uppsägning av Jakträttsupplåtelseavtalet.

– Jag har full förståelse för att det är ett naturvårdsområde och att det finns ett aktivt friluftsliv där ute, men det har under alla tider alltid gått att kombinera jakt och rörligt friluftsliv om man tar hänsyn till varandra, säger Gert-Ove Olsson, jaktledare i Tönnersa jaktlag till Hallandsposten.

 

Hårt reglerat avtal

Det nu uppsagda avtalet med Sveaskog var hårdare reglerat än i vanliga avtal. Bland annat fick jakt inte förekomma på helger.

Gert-Ove Olsson säger att de varit extra säkerhetsmedvetna vid jakten i Hökafältet.

Jakt har enbart skett i områden där färre människor rör sig och då endast tidig morgon efter avisering på anslagstavlan.

 

Olämpligt med jakt i publika områden

Länsstyrelsen uppger att anledningen till att de säger upp jaktavtalet är för att det nu är de som har beslutanderätten.

– Nu är det vi som äger jakten och vi tycker att det är ett för publikt område med mycket folk så att det inte är lämpligt att ha jakt där, säger naturvårdsenhetens chef Henrik Martinsson till Hallandsposten.

– Det är en prioritering mellan olika typer av friluftsliv. Vi har inte sett några stora problem med det, men vi ställdes inför ett val och tycker att det är olämpligt med jakt i publika områden

– Det har inte varit någon stor konflikt. Men vi tycker att det finns en konflikt mellan jakt och annat friluftsliv rent generellt.

 

Sista älgjakten i Hökafältet

– Det är sex månaders uppsägning av kontraktet, med den uppsägelsen är älgjakten räddad för i år.
I alla fall kan det bli någon veckas jakt, säger Gert-Ove Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev