Motorfordon får bara användas för att hämta skjutna älgar, och då efter avslutad jakt, manar länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelsen: motorfordon är förbjudna under jakt

Nästa vecka startar oktoberjakten på älg i Dalarna. Årets avskjutning är satt till 7045 älgar med en kalvandel på 48 procent av de fällda älgarna.

I år sänks också fällavgifterna i Dalarna till 500 kronor för vuxen älg och 100 kronor för kalv.

Det är en följd av effektiv förvaltning och ett stort antal fällda älgar förra året.

Totalt sköts då 93 procent av tilldelningen.

– Älgjakten, som berör en stor del av befolkningen i Dalarna, är en viktig källa till rekreation och gemenskap. Älgstammen utgör också en värdefull naturresurs som genererar en stor mängd kött av hög kvalitet, därför är det viktigt att vi har ett bra samarbete i länet kring jakten, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen viltfunktion i ett pressmeddelande.

 

Samla björnspillning

Länsstyrelsen uppmanar alla älgjägare att samla spillningsprover från björn. Den inventeringen avslutas under oktober månad och insamlade prover bidrar enligt länsstyrelsen till en bättre inventering och förvaltning av björnstammen.

Länsstyrelsen i Dalarna har också i år gått ut med riktad information kring användandet av motorfordon under jakten.

– Terrängkörning i samband med jakt tillhör ett av undantagen från Terrängkörningslagen, men gäller enbart i samband med hämtning av fälld älg under förutsättningen att åtgärden inte kan utföras på annat sätt, säger Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

 

Motorfordon förbjudna under jakt

All annan körning under jakten är förbjuden. Motorfordon får inte användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt.

– Genom att gå ut med den här informationen vill vi göra det tydligt för jägarna hur regelverket ser ut, säger Carina Nordlander.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev