Publicerad 25 mars 2015 - 12:24

Länsstyrelsen kräver lagändring

Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg väntas kräva en lagändring så att funktionshindrade jägare med hjälp av terrängfordon ska kunna jaga samma vilt som gående jägare. Foto: Photo by Maria

Nu agerar landshövdingen i Norrbotten efter Jägareförbundets kritik mot hur funktionshindrade jägare drabbas av lagstiftningen.
– Landshövdingen kommer skicka en skrivelse till regeringen och påtala det orimliga i den här lagstiftningen, säger Ulf Bergelin, chef för naturvårdsenheten.

Conny Lundmark, Årrenjarka, fick inte dispens för att med hjälp av terrängfordon jaga samma vilt som gående personer. Enligt lagen får han som handikappad med fyrhjuling bara jaga sju viltarter. Ska han jaga fler, till exempel fågel och hare, måste han söka dispens. Länsstyrelsen i Norrbotten sade nej till Connys dispensansökan.

Annan tolkning
Däremot så gör andra län en annan tolkning av lagen. 
Svensk Jakt har vid flera tillfällen uppmärksammat Connys situation och Jägareförbundet i Norrbotten antog nyligen ett uttalande där man kraftigt kritiserade diskrimineringen av funktionsnedsatta jägare.
”Vi förväntar oss att våra folkvalda politiker beslutar om de ändringar som krävs av förordningar och föreskrifter så att olika tillämpning av lagen en gång för alla upphör.”
Och nu verkar det som om länsstyrelsen hörsammat kritiken och agerar nu för en ändring av lagstiftningen.

Orättvist
– Jag tycker personligen att en funktionshindrad jägare borde kunna få jaga samma arter som alla andra jägare, säger Ulf Bergelin. Vi vill påvisa hur orättvist dagens lagstiftning slår. Det känns inte logiskt som det är i dag.
Ulf Bergelin berättar att länsstyrelsen påbörjade skrivelsen för en månad sedan men att den ännu inte är skickad till regeringen. 
– Vi ska sätta fart på ärendet nu. Jag utgår från att det blir regeringen som blir mottagare av vår skrivelse, säger Ulf Bergelin och fortsätter:
– Naturvårdsverket hade i sin granskning av fallet med Conny påtalat att man tänkte ta upp frågan i jaktlagsutredningen. Naturvårdsverket inser nog också att det inte borde vara så här. 

Glädje i förbundet
Jägareförbundet Norrbotten gläds över beskedet att länsstyrelsen nu agerar.
– Beskedet att landshövding Sven-Erik Österberg ska kontakta regeringen och begära en lagändring gör oss både glada och nöjda. Bara för att det finns ganska få funktionshindrade som diskrimineras av reglerna får det inte hindra oss från att reagera. Diskriminering ska inte förekomma, säger Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram