Den allt mer omfattande terrängkörningen på barmark lämnar svårläkta körspår, bland annat på myrmarker, i sluttande terräng, över bäckar och på kalfjäll. Foto: Länsstyrelsen

Den allt mer omfattande terrängkörningen på barmark lämnar svårläkta körspår, bland annat på myrmarker, i sluttande terräng, över bäckar och på kalfjäll. Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen: Körskador på barmark ökar

Länsstyrelsen Norrbotten har under första älgjaktveckan i länet genomfört tillsyn av terrängkörning på barmark i Arjeplogs kommun. Flera körskador från misstänkt olaglig terrängkörning upptäcktes och ytterligare tillsyn är planerad i fler kommuner, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen skriver i pressmeddelandet att fler terrängfordon i Norrbottens läns väglösa marker betyder att folk har enklare att ta sig fram i olika syften men innebär också att de negativa konsekvenserna för naturen blir allt mer påtagliga. Myndigheten påminner vidare om att olaglig terrängkörning kan ge böter eller fängelse.

 

Hämtning av fällt vilt tillåtet

Vid jakt får jaktlag som har fällt björn eller älg förflytta djuret med hjälp av terränghjuling till lämpligast belägna bilväg för vidaretransport. Vid förflyttningen av djuret bör man så långt som möjligt undvika att köra i våtmarker, över kalfjäll eller över andra känsliga miljöer där det finns risk att det blir markskador.

Förutom för körning inom skogsbruk, jordbruk, vissa andra tjänsteärenden och i direkt samband med renskötselarbete krävs personlig dispens för all övrig terrängkörning på barmark. Det är till exempel förbjudet att köra till jaktkojor eller köra runt och jaga från terrängfordon. Detta regleras av jakt- och terrängkörningslagstiftningen. Personlig dispens kräver särskilda skäl och söks hos länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev