Björnspillningsinventeringen kan komma att effektiviseras med ett bättre IT-stöd till insamlarna. Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelsen i Dalarna ber om hjälp med björninventeringen. Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelsen i Dalarna ber om hjälp med höstens björninventering

Björninventeringen i Dalarna startar i augusti. Spillning ska samlas in och analyseras och på så vis ska björnstammens storlek, utveckling och utbredning fastställas.

Inventeringen görs mellan 21 augusti och 31 oktober. Ungefär 1500 prover behövs för att skapa en bild över antalet björnar och deras utbredning i länet. Länsstyrelsen i Dalarna ber alla som rör sig i naturen om hjälp med insamlingen.

 

Beställ provtagnings-kit

– Eftersom björnar sover på vintern kan vi inte inventera dem på samma sätt som de andra stora rovdjuren, genom spårning på snötäckt mark. För att få in de 1500 prover som vi behöver är vi beroende av allmänhetens hjälp.

Vi hoppas att alla som rör sig i skog och mark under inventeringsperioden beställer ett provtagnings-kit och har med sig, säger Sven Arnvind, ansvarig för björnspillningsinventeringen hos Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen delar ut och samlar in de provtagnings-kit som används vid inventeringen. Där finns också information om hur insamlingen går till. Allmänheten kan beställa provtagnings-kit från Länsstyrelsens hemsida, och får sedan en påminnelse när inventeringsperioden påbörjas.

Man kan beställa provtagnings-kit via telefon, 010-2250379. eller på Internet.

Länk till beställning av provtagnings-kit:
www.lansstyrelsen.se/dalarna/bjornspillningsinventering

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev