Skadeproblematiken gör att länsstyrelsen i Stockholm vill halvera skarvbeståndet, bland annat genom jakt. Foto: Dennis Nyström

Länsstyrelse vill få bort hälften av skarvarna

Länsstyrelsen vill halvera antalet skarvar i Stockholms skärgård, uppger SVT Nyheter Stockholm.

– Det finns en skadeproblematik kring skarven. Det gäller framför allt skada på yrkesfisket och skada på fiskebeståndet, säger Sara Sundin, chef på enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen i Stockholms län till SVT Nyheter.

Länsstyrelsens nya förvaltningsplan för skarv behandlas i viltförvaltningsdelegationen den 12 maj. I planen föreslås bland annat att antalet skarvbon ska halveras från 6.000 till 3.000 till år 2030. Även jakt på skarv ska få ner antalet fåglar.

– Vi bedömer att det finns ett utrymme att minska dagens skarvpopulation på runt 30.000 skarvar i länet utan att skarvstammen slutar att vara livskraftig, säger Sara Sundin till SVT.

 

Jägareförbundet positivt

Bland de positiva till förslaget finns Region Stockholm, Svenska Jägareförbundet, skärgårdsorganisationen Siko och Stockholms läns fiskarförbund. Flera av dem vill se en ännu kraftigare minskning av skarvpopulationen. Yrkesfiskarna skulle gärna se att skarvpopulationen minskas med 95 procent, uppger SVT.

Naturvårdsverket, Världsnaturfonden (WWF) och Stockholms ornitologiska förening anser dock att länsstyrelsen gått för mycket på skarvkritikernas linje.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev