Länsstyrelse varnar för harpest

Var mycket försiktig om du hittar en död hare, rör den absolut inte med händerna. Harpest är mycket smittsamt och kan också drabba människor. Varningen kommer från Länsstyrelsen i Norrbotten efter att flera döda harar hittats i länet.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att det har kommit in flera rapporter om döda harar i Norrbotten. Länsstyrelsen får in ett flertal rapporter om döda harar. Framför allt från Piteå-området, där det finns ett bekräftat fall av harpest, men även i trakten av Boden.

Mygg vanligaste smittspridarna

Sjukdomen orsakas av en bakterie, smittsamheten är mycket hög och sjukdomen kan också drabba människor. Den vanligaste infektionsvägen för människor är via bett av infekterade myggor, men infektion kan även ske via till exempel fästingar, genom direktkontakt med infekterade gnagare och harar, eller genom att man äter infekterat kött eller dricker smittat vatten.

Om du hittar en död hare

Har ett djur dött på din tomt är det du som fastighetsägare som ansvarar för kadavret. Du kan exempelvis gräva ner det så att inga andra djur kommer åt det. Undvik att ta i djuret, använd en trädgårdsgrep eller liknande när du förflyttar kadavret. Använd skyddshandskar och tvätta händerna efter hantering. Hittas djuret på kommunal mark bör du kontakta kommunen.

Inför jakten

Harpest har ett snabbt förlopp och när en hare smittas går normalt kort tid från att de drabbas av sjukdomen tills de dör. Därför är det mindre sannolikt att en hare som skjuts efter ett fullt drev med hund skulle vara sjuk i harpest, även om det inte kan helt uteslutas.

Om du vid passning ser en stor mjälte och/eller vita prickar i levern ska du inte öppna mer utan placera haren i dubbla plastpåsar.
Om du öppnat en hare med misstänkt harpest bör du tvätta händerna noga, rengöra kniven ordentligt, och gärna avsluta med sprit eller annat desinfektionsmedel.

Rapportera harpest

Om du ser misstänkta harpestförändringar hos en skjuten hare, kan detta rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt. Där kan du också meddela om du har möjlighet att skicka in prover från haren för undersökning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev