Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelse tillåter skyddsjakt på tolv tranor

Lantbrukaren har i flera år haft problem med tranor som skadar gröda. Nu beviljar länsstyrelsen i Kronobergs län skyddsjakt på tolv fåglar.

Skyddsjakten är en skadeförebyggande åtgärd och får prövas då tidigare skrämselmetoder inte lyckats få tranorna att lämna fälten.

Tillståndet gäller under sensommaren/hösten 2017. ”Det är då flyttande tranor brukar återvända till fälten och risken för skador är som störst. Skyddsjakten är villkorad och innebär att endast enstaka tranor får skjutas vid varje jakttillfälle, totalt får tolv djur skjutas”, skriver länsstyrelsen i Kronobergs län i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen bedömer att skyddsjakten inte kommer att ha någon negativ påverkan på tranpopulationen i området. Tranorna ökat kraftigt i antal och de förväntas öka ännu mer framöver.

”Förutom ett skadeförebyggande syfte ska skyddsjakten även bidra till att öka kunskapen gällande effekten av olika skadeförebyggande åtgärder mot tranor. Insatsen kommer därför att följas upp efter en tid”, skriver länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev