Publicerad 31 januari 2019 - 15:35

Lodjuren i Östergötland kan tassa ostörda när jakten drar igång 1 mars. Länsstyrelsen säger nej till Jägareförbundet Östergötlands begäran.

Lodjuren i Östergötland kan tassa ostörda när jakten drar igång 1 mars. Länsstyrelsen säger nej till Jägareförbundet Östergötlands begäran. Foto: Mostphotos

Länsstyrelse säger nej till lodjursjakt

Trots att man i Östergötland överskrider såväl miniminivå som förvaltningsmål för lodjur säger länsstyrelsen nej till Jägareförbundets begäran om licensjakt i vår.

Efter att det blev känt att länsstyrelserna i Kalmar och Jönköpings län beviljat lodjursjakt i sina län, reagerade Jägareförbundet Östergötland med en skrivelse till sin länsstyrelse där man begärde detsamma.

Svaret som nu har kommit är ett blankt nej. Inventeringar visar att förvaltningsmålet endast har överskridits med en halv lodjursföryngring och flera lodjur har dessutom hittats döda under 2018, motiverar länsstyrelsen sitt avslag.

 

Över målen

Miniminivån i länet är satt till 3,5 föryngringar. Förvaltningsmålet är högre med sju föryngringar, det vill säga 39 lodjur.
I södra förvaltningsområdet, dit Östergötland hör, har målen nåtts med råge. Miniminivån är 18,5 föryngringar, och inriktningsnivån 23. Inventeringen 2017-2018 visade 34 föryngringar inom området.

Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson är kritisk mot länsstyrelsens beslut.

Benny Nilsson är kritisk mot länsstyrelsens beslut. Foto: Jan Henricson

Jaktvårdskonsulent Benny Nilsson på Jägareförbundet Östergötland är kritisk. Han tycker att länsstyrelsen är alltför försiktigt.

– Förvaltningsmålet är uppnått och det skulle vara bättre och tydligare gentemot jägarna, som står för många av rapporterna, om man inte slirar och drar ut på jaktbesluten, säger Benny Nilsson.

 

Överklagade beslut

Benny Nilsson menar att trovärdigheten för länsstyrelsens lodjursförvaltning minskar med detta vänta-och-se-resonemang.

– Det hade inte varit farligt att besluta om licensjakt på ett par lodjur också i Östergötland. Man ska komma ihåg att siffrorna man nu lutar sig mot är från förra årets inventeringsperiod. Vi har haft ytterligare en föryngringssäsong sedan dess.

I januari tog länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping beslut om jakt på tre respektive två lodjur. Jakten inleds den 1 mars. Besluten har överklagats till förvaltningsrätten av Rovdjursföreningen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram