Kartan visar dokumenterade lodjursföryngringar i Mellansverige vintern 2015-2016. Källa: Rovbase

Länsstyrelse medger brister i lodjursinventeringen

Länsstyrelsen Dalarna medger att de har problem med lodjursinventeringen. Myndigheten kan heller inte bedöma om det inventeringsresultat de redovisat stämmer med verkligheten.
Nu hoppas länsstyrelsen på bättre samarbete med jägarna.

En del lyfte på ögonen när en sammanställning av den senaste lodjursinventeringen publicerades förra veckan. Lodjuren blir fler i nästan hela landet men i centrala Dalarna finns ändå ett stort område där lodjursföryngringar saknas, i alla fall enligt länsstyrelsens inventering.
Det är ett resultat som är förvånande. Särskilt med tanke på att det i stora delar av området finns relativt gott om rådjur, som är huvudfödan för lodjuren.
Lena Berg arbetar med rovdjursinventeringar hos länsstyrelsen Dalarna. Varken hon eller myndigheten hon arbetar för vet inte hur väl länsstyrelsens inventeringsresultat speglar den verkliga storleken på Dalarnas lodjursstam.
– Inventeringen ger inget exakt resultat och kan vara en underskattning. Men det är inte möjligt att säga hur stort fel det är, eftersom underlag för det saknas, säger Lena Berg.

Om nu bilden ändå stämmer. Vad beror det på att det finns så få lodjursföryngringar i detta stora, delvis rådjurstäta område? Det ser väldigt konstigt ut att den normalt mer viltfattiga nordvästra delen av länet, enligt inventeringen, har fler lodjur än den mellersta och sydvästra delen.
– Det är troligen en kombination av flera olika orsaker, men det har inte analyserats närmare.

Enligt jägarrapporter till Svensk Jakt beror det bristfälliga inventeringsresultatet på att länsstyrelsens naturbevakare inte åker ut på de observationer som kommer in från allmänheten. Stämmer det?
– Observationer av familjegrupper av lodjur som rapporteras in är prioriterade att kvalitetssäkra. Från det område som är tomt på kartan inkommer sällan sådana rapporter.

Det riktas också mycket kritik mot länsstyrelsen Dalarna och, enligt kritikerna, dess oförmåga att samarbeta med jägare och andra naturvänner. Hur upplever du samarbetsklimatet?
– Det varierar mellan olika delar av länet och kunde vara bättre. Vi hoppas på bättring och att även få in mer rapporter framöver. Vi ser fram emot ökat samarbete och hoppas att Jägareförbundets allmänna uppdrag samt överenskommelser med Naturvårdsverket ger ytterligare ökad rapporteringsvilja.
– Samarbetet består även av gemensamma möten på olika nivåer. Vi har träffat kretsar, länsföreningens styrelsen, älgförvaltningsgrupper, jaktlag och tjänstemän som berörs av jakt och många är medvetna om vikten av att samarbeta. Det finns olika system för detta och det är viktigt att var och en bidrar till så bra underlag som möjligt. Länsstyrelsen ser mycket positivt på ett ökat samarbete, menar Lena Berg.

Minskad lodjursjakt
Ingen kan alltså svara på om lodjursinventeringen spegar den verkliga storleken av stammen Men att så få lodjursföryngringar dokumenteras av länsstyrelsen kommer att få konsekvenser i form av blygsamma tilldelningar eller helt utebliven lodjursjakt i Dalarna och även inom det Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet.

Fakta

Förra vintern fanns cirka 1.300 lodjur i Sverige. Detta enligt den sammanställda rovdjursinventeringen i landet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev