Länsstyrelsen i Dalarna går inte längre ut med information om beslutade skyddsjakter på varg och andra rovdjur.
– Inte viktigare än andra beslut, menar enhetschef Jonas Bergman, länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelse förnekar mörkläggning av vargbeslut

Länsstyrelsen Dalarna informerar inte längre om beslut om skyddsjakt på varg. Men myndigheten förnekar att man försöker hålla besluten hemliga.

I början av november förra åter fattade länsstyrelsen Dalarna beslut om skyddsjakt på en varg som härjade bland renar i Idre. Länsstyrelsen Dalarna informerade inte om skyddsjaktbeslutet och det fanns och finns fortfarande ingen information på myndighetens webbplats om att det fattats beslut om skyddsjakt.

Den 18 december sköts vargen på skyddsjakt, men inte heller då kom det någon information från länsstyrelsen Dalarna.

 

Väcker frågor

Jonas Bergman, enhetschef länsstyrelsen Dalarna.

Den 9 november ställde Svensk Jakt frågor till flera av myndighetens handläggare om varför länsstyrelsen inte informerar om när det fattas beslut i en fråga som har så stort allmänintresse som skyddsjakt på varg har.

Drygt en månad senare – den 21 december och efter upprepade påstötningar från redaktionen – svarar Jonas Bergman, enhetschef vid enheten för vilt vid länsstyrelsen i Dalarnas län.

Han menar att samtliga beslut som fattas av länsstyrelsen är lika viktiga och att myndigheten numera väljer att inte kommunicera när man fattar beslut om skyddsjakt på varg.

 

Det är alltså en ny strategi från länsstyrelse Dalarna att inte berätta för allmänheten att man fattar skyddsjaktbeslut på varg?

– Länsstyrelsen tar många beslut, inte bara sådana som rör rovdjur och vilt. Det finns ett stort antal frågor som engagerar länets och landets medborgare, ingen viktigare än en annan. Vi gör bedömningen att vi i dagsläget inte går ut med pressmeddelanden vad gäller exempelvis skyddsjakt på stora rovdjur oavsett om sådan beviljas eller inte. Det är de eventuella drabbade som får informationen, vad dem sedan gör med den är upp till dem, förklarar Jonas Bergman.

– Andra som får informationen är länsstyrelserna runt oss eftersom vi ansvarar för att uppnå de politiska målen och GYBS gemensamt och då behöver eventuella uttag ur rovdjursstammarna samverkas. Utöver det informeras Naturvårdsverket som central myndighet, polismyndigheten likaså samt viltförvaltningsdelegationen som regionalt delaktig i övergripande beslut. Journalister och privatpersoner har möjlighet att ta del av beslut genom att kontakta vårt diarium när beslut tagits, fattade beslut läggs i vårt diariesystem utan dröjsmål.

 

Vad är bakgrunden till att länsstyrelsen i möjligast mån håller besluten hemliga?

– Länsstyrelsen hemlighåller inga beslut. Det finns ibland uppgifter som berörs av sekretess men det meddelar vi i så fall om någon begär ut sådana uppgifter. Men på länsstyrelsen i Dalarna finns inga hemliga beslut.

 

Skyddsjaktsbeslut på stora rovdjur har ett stort allmänintresse. Hur ser länsstyrelsen på det informationsansvar som åligger myndigheten?

– Många frågor på länsstyrelsen har stort allmänintresse. Vi gör bedömningen att vi inte publicerar skyddsjakter i pressmeddelanden. Den intresserade får kontakta vårt diarium och eventuellt drabbade har vi redan kontakt med. Vi kommer inte heller att lägga till någon journalist, oavsett intresse, på vår sändlista i beslut, avslutar Jonas Bergman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev