Lång väntan på vapenlicenser – vad gör förbundet?

Hur agerar Jägareförbundet för att polisen ska komma tillrätta med de långa väntetiderna? Foto: Mattias Lilja, Montage: Daniel Sanchez

Som Svensk Jakt vid upprepade tillfällen rapporterat är väntetiderna för handläggning av vapenlicensansökningar i många delar av landet orimligt långa. Värst är situationen i storstadslänen. Hur agerar Jägareförbundet för att polisen ska komma tillrätta med de långa väntetiderna?

Jo, bland annat har förbundet skrivit direkt till länspolismästarna i de tre storstadsregionerna – Skåne, Västra Götalands och Stockholms län – där problemen är som störst.

”Vi har de senaste åren med stigande oro noterat de allt längre handläggningstiderna för vapenärenden, framförallt i storstadsregionerna där det numera tar 10–12 veckor att få tillstånd.”, skriver förbundet till länspolismästarna, och fortsätter:

”Detta påverkar våra medlemmar och andra jägare negativt, framförallt de nya yngre jägarna som inför jaktsäsongen ska skaffa sitt första vapen. Om de får vänta tills säsongen nästan är över orsakar det en stor frustration som ibland kan leda till att de ger upp sina strävanden att bli jägare. Samhället behöver en föryngring av jägarkåren för att hantera de växande viltstammarna även i framtiden, framförallt av vildsvin, där samhället ställer allt högre krav på jägarkåren att bedriva en effektiv jakt för att undvika viltskador och trafikolyckor som kan kosta enskilda och samhället stora skador. Vi hoppas att även ni inser detta.”

Otillsatta vakanser
Förbundet vill med skrivelsen göra länspolismästarna uppmärksamma på att det krävs större resurser för att korta handläggningstiderna för dessa licensärenden, och pekar på att rikspolisstyrelsen angivit att handläggningstiderna inte bör överstiga 30 dagar, samt att det i normalfallet bör ta mellan en och tre veckor.

I brevet till länspolismästaren i Stockholms län skriver Jägareförbundet:

”Vi noterar att ni under en längre tid haft alltför långa handläggningstider utan att situationen verkar bättras och utan att större insatser gjorts för att komma tillrätta med problemen. Vi utgår därför från att ni nu tillför mer resurser till vapenavdelningen och att det snabbt leder till att handläggningstiderna kommer ner till normala nivåer och kvarblir där. I annat fall får vi återkomma”.

I skrivelsen till Skånes länspolismästare noterar förbundet att länet har en ökad ärendetillströmning om nio procent, samtidigt som det finns otillsatta vakanser på vapenavdelningen.

I Västra Götaland har en omorganisation nyligen gjorts, i syfte att förkorta tiden.

”Vi hoppas att ni fortsätter på den inslagna vägen, tillför mer resurser och att det snabbt leder till att handläggningstiderna kommer ner till normala nivåer och kvarblir där”, skriver Jägareförbundet i brevet till länspolismästaren i Västra Götaland.

JO utreder handläggningstider
Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa är involverad i förbundets arbete i vapenfrågor.

– Utöver det brev som skickats till länspolismästarna har vi dessutom diskuterat direkt med handläggarna och avdelningschefer hos myndigheterna, berättar han.

– Dessutom har vi en kontinuerlig dialog med Rikspolisstyrelsen, RPS. För närvarande utreder Justitieombudsmannen de långa handläggningstiderna och jag har svårt att se hur de ska kunna undgå kritik när RPS rekommenderar max 30 dagar.

– Sammanfattningsvis gör vi allt vi kan, och vi försöker dessutom få de lokala förtroendevalda inom Jägareförbundets kretsar och länsföreningar att engagera sig i den här frågan. Ju fler som klagar desto bättre – till slut måste länspolismästarna tillsätta resurser för att få ned handläggningstiderna, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev