Sven-Erik Österberg, sedan 1 februari landshövding i Stockholms län. Foto: Lars Nilsson

Landshövdingen: ”Militant jaktmotstånd måste beivras”

En av inledningstalarna vid Jägareförbundets årsstämma var Sven-Erik Österberg, som sedan 1 februari är landshövding i Stockholms län.

När Sven-Erik Österberg bjöds in till Jägareförbundets årsstämma var han fortfarande landshövding i Norrbotten, men fick hastigt ”byta län”. Efter den hårt kritiserade utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län – en utnämning som sedan drogs tillbaka – gick uppdraget till Sven-Erik Österberg. Hans förordnande är på fyra år och sträcker sig fram till 28 februari 2022.

Den tidigare S-ministern (kommun- och finansmarknadsminister 2004–2006) är själv jägare och förefaller vara väl insatt i jaktfrågor.

– Det finns en stark tradition av jakt i Sverige. Man behöver inte gå så många decennier bakåt i tiden för att jakten var livsnödvändig. Men det finns också strömningar som är oroande, under min korta tid i Stockholm är det uppenbart att det finns ett starkt jaktmotstånd på olika håll, sa Sven-Erik Österberg.

Länsstyrelsen i Stockholm beslutade före årsskiftet om skyddsjakt på en oskygg varg på Södertörn.

– Det blev ett enormt tryck på länsstyrelsen från militanta jaktmotståndare, för att få reda på vem som var jaktledare och så vidare. Vissa militanta grupperingar ger sig även på lantbrukare, och allt detta ser jag med stark oro på. De här militanta strömningarna av jaktmotstånd måste beivras från samhällets sida, säger Sven-Erik Österberg.

 

Jägareförbundets allmänna uppdrag

Österberg tog även upp en episod där han var involverad, som utspelade sig hösten 2014, efter förra riksdagsvalet. Då var regeringen på väg att fatta beslut som skulle luckra upp den nu 80-åriga konstruktionen allmänna uppdraget, vilket utförs av Svenska Jägareförbundet.

– Då höll det på att gå riktigt ur händerna. Jag tror att olika intressen försökte köra över Sven-Erik Bucht när han var ny på posten som landsbygdsminister. Jag ringde Bucht och sa till honom att vara försiktig, för det allmänna uppdraget är viktigt. Det löste sig till det bästa då, och jag vidhåller min uppfattning: Svenska Jägareförbundet har gjort och gör ett oerhört bra arbete. Det är viktigt att det bibehålls, sa Sven-Erik Österberg.

Stockholms läns landshövding talade vidare även om älg och skogsskador, varg samt säl- och skarvjakt.

– Det finns skäl till att vargen en gång i tiden utplånades från de områden där man höll djur. Det är självklart att det uppstår problem när vargen kommer tillbaka, det uppstår konflikt mellan olika intressen.
– Jägarkåren har fått backa mycket från sina intressen. Exempelvis är stövarjakten mer eller mindre borta i de delar av landet där vi har varg, till exempel Bergslagen. Vad gäller säl och skarv måste man få till politiska beslut för att hantera skarv- och sälpopulationerna, som idag är mycket stora. Politiken måste ta ett utökat ansvar på det här området, sa Sven-Erik Österberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev