Lamor skulle skydda mot rovdjur – dödades av varg
Förhoppningen var att lamorna skulle kunna skydda tamboskap mot stora rovdjur. Men för en lamaägare i Håkanbo, Gävleborgs län, stannade tyvärr detta vid just en förhoppning.
Det senaste året har varg dödat lamor vid gården vid tre olika tillfällen.
Nu på torsdagsmorgonen upptäcktes fyra döda lamor vid gården i Håkanbo. Länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson har besiktigat lamorna och hans bedömning är att de dödats av varg vid två olika angrepp under de senaste dagarna.
– Det är min bedömning utifrån hur skadorna ser ut, säger Sone Persson.
– Nu på morgonen sågs två vargar inne i byn, cirka 500 meter från där lamorna dödades, fortsätter han
Det här var den andra och tredje gången det senaste året som varg dödade lamadjur vid samma gård, berättar Sone Persson.
[google_map_easy id=”50″]
Här ligger Håkanbo. Karta: Google Maps.
Går man på den senaste vinterns inventering är det varg från Tönsenreviret som dödat lamorna. Ett revir som är välkänt för både angrepp på tamdjur och även för närgångna vargar.
– I våras var vargarna i reviret dagaktiva i området runt Håkanbo och de tog till och med daglega på sjöisen intill byn ibland, berättar Sone Persson.
Ingen förvaltning
Men eftersom det inte bedrivits någon förvaltning av varg i Gävleborg på senare år blir vargstammen i länet allt tätare. Därför kan det också vara frågan om ett nytt vargrevir som kilat in sig i området.
– Det finns uppgifter om ett vargpar som ska ha varit synligt i området flera gånger. Det kan mycket väl vara så, men det är omöjligt att säga idag eftersom vi inte har dna från vargarna, säger Sone Persson.
I samband med besiktningen av de vargdödade lamadjuren togs därför ett stort antal dna-prover som nu ska skickas in för analys.
Skyddsjakt?
Sandra Wahlund är handläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län. Hon kan inte svara på hur länsstyrelsen går vidare i frågan om eventuell skyddsjakt.
– Vi väntar först och främst på svar från de dna-prover som ska skickas in. Vi är medvetna om att det finns problem med vargar i Tönsenreviret men då ett av föräldradjuren är en så kallad F1:a (alltså avkomma till en så kallat genetiskt viktig varg, reds anmärkning) krävs en mycket gedigen dokumentation om det ska bli fråga om någon skyddsjakt, säger Sandra Wahlund.
– Någon ansökan om skyddsjakt har heller inte kommit in till länsstyrelsen, fortsätter hon.
• Men länsstyrelsen har väl möjlighet att på eget initiativ besluta om skyddsjakt?
– Ja, absolut. Men det är ingenting vi tänker eller planerar att göra i det här läget. Först vill vi till exempel veta vilken den skadegörande individen är, säger Sandra Wahlund.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.