Två vargar angrep under söndagen en laika under älgjakt i värmländska Höje. Hunden vårdas för svåra skador. Foto: Olle Olsson

Laika angreps av två vargar under älgjakt

Premium

En laika skadades svårt under en vargattack i Höje söder om Hagfors på söndagseftermiddagen. När ägaren sprang mot sin skrikande hund fann han två vargar som stod över och högg i tiken.

Höjeortens vvo jagar på marker öster om Klarälven mellan Hagfors och Munkfors. Markerna ligger norr om det nya Gårdsjöreviret där en stor flock vargar har identifierats under årets varginventering. Flocken kan bestå av minst 13 vargar.

Många vargar även i värmländskt revir

Om det var djur ur den flocken eller andra vargar som angrep laikan under älgjakten är inte fastställt.

– Vi har jagat hela hösten men inte haft några problem. Men när man jagar på barmark vet man inte hur det egentligen ser ut, säger Börje Nilsson, jaktledare i Höjeortens vvo.

Höjeortens vvo jagar på marker öster om Klarälven. Laikan angreps under söndagens älgjakt. Karta: Google map

 

Jagade även under lördagen

Jaktlaget jagade under söndagen i Grävlingberget öster om Höje. Där var man även under lördagen och sköt då två kalvar utan någon kontakt med varg. Men redan en kort stund efter att hundföraren släppt sin 18 månader gamla laikatik på söndagsmorgonen så började hunden göra märkliga rusningar. Under uppskattningsvis en timmes tid sprang hon fram och tillbaka i området.

– Vi har i efterhand funderat på om vargarna jagade henne, säger Börje Nilsson.

Därefter kom några skall som liknade ett upptag på älg, men en liten stund senare skrek hunden av smärta. Hundföraren som inte var långt från tiken sprang mot ljudet av sin plågade hund. När han kom nära upptäckte han två vargar som attackerade den liggande tiken.

 

Kunde inte skjuta

Han skrämde vargarna på flykten men några skott avlossades inte.

– Det gick för fort, han såg vargarna men de var så nära tiken att han inte vågade skjuta. Vi bar ut hunden till bilväg och nu är hon på veterinärstationen för behandling. Man har sövt henne, hon har undersökts och har fått kraftiga bett över kroppen med svåra muskelskador, säger Börje Nilsson.

Jaktlaget har en vuxen älg kvar på tilldelningen, men nu finns det risk att älgjakten är över för i år.

– Vi får vänta tills vi har spårsnö så vi ser vad vi har på marken. Det här är för jävligt, säger Börje Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev