Fritidsfiskarna blir fler, men de är ute färre dagar och behåller mindre fisk än tidigare, enligt ny statistik. Foto: Maja Stina Nylander

Kvinnorna blir fler inom fritidsfisket

Fiske fortsätter att engagera svenskar på fritiden. Det visar statistik som tagits fram på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Stig Thörnqvist, Havs- och vattenmyndigheten.

Cirka 1,6 miljoner svenskar i åldern 16 till 80 år säger att de fiskar varje år och andelen kvinnor ökar.

– Till det ska räknas cirka en halv miljon barn och ungdomar som fiskar på fritiden och cirka 800.000 turister varje år som fiskar när de besöker Sverige, säger Stig Thörnqvist, utredare på enheten för fiskereglering, HaV.

 

Populära arter

I norra Sverige är sik, lax och öring populära arter för fritidsfiskare. I Östersjön är det främst gädda, abborre, sill och strömming medan fritidsfiskare på västkusten mest fiskar efter makrill, torsk och öring.

Statistiken bygger på en nationell enkätundersökning som genomförts av Statistiska centralbyrån, SCB, under åren 2013 – 2015 på uppdrag av HaV. Det är andra gången som HaV kan presentera officiell statistik om fritidsfisket, förra gången var hösten 2014 och siffrorna gällde då 2013.

 

Miljarder kronor

Totalt betalade svenskarna mellan cirka 7,5 och 14,9 miljarder kronor per år för sitt fritidsfiske under perioden 2013 till 2015. Utgifter för förbrukningsmaterial i redskap, fiskekort, resor, fiskeguider, mat och logi stod för mellan cirka 2,6 och 3,6 miljarder kronor per år. Utgifter för mer långsiktiga investeringar i båtar och dyrare redskap varierade från 4,8 till 11,3 miljarder kr per år.

 

Antal dagar

Det sammanlagda antalet fiskedagar ligger på mellan 11,2 och 15 miljoner dagar per år och ungefär hälften av dessa skedde från båt. Vanligast är att svenskar fiskar i sjöar och vattendrag, mellan 8 och 11 miljoner fiskedagar per år, medan fiske utmed kusterna och i havet ligger på mellan 3,2 och 4,7 miljoner fiskedagar per år.

Fångsten inom fritidsfisket uppskattas totalt till mellan 15.300 och 18.000 ton per år.

 

Intresset ökar

– Sett över en längre period så kan vi se att intresset för fritidsfiske ökar. Det kan vara del i en större trend där intresse för utomhusaktiviteter, natur och friluftsliv ökar. Vi kan också se att samtidigt som vi fått fler fritidsfiskare så är de ute färre dagar och de behåller mindre fisk än tidigare, säger Stig Thörnqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev