Publicerad 10 juni 2020 - 19:30

Rickard Axdorff, krönikör och ledamot av Svenska Jägareförbundets styrelse, har haft varg nära gården i Örebro.
– Det var med största sannolikhet en varg som skrämde mina kvigor så svårt att de for åt alla håll, säger Rickard Axdorff.

Kvigor avlivades – troligen skrämda av varg

Premium

Rickard Axdorff, krönikör, debattör och ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse, driver även en gård med djurhållning nära Örebro. Förra helgen hade han med stor sannolikhet besök av varg bland djuren på Södra Dylta gård.

Det har gått 1,5 vecka sedan händelsen där en grupp kvigor på gården påverkades så kraftigt att två fick avlivas och fyra fortfarande är på rymmen. Vad som hände är inte helt klarlagt, men åtta kvigor har skrämts till den grad att de skenade rakt över ett djupt dike, genom ett rovdjursavvisande stängsel med kraftig ström för att slutligen slänga sig ut i en å.

Där fick de räddas men var ändå så skrämda att de fortsatta flykten.

– De for åt alla håll och var fullständigt vettskrämda, säger Rickard Axdorff.

 

Avlivades

De två som avlivades var så skrämda att det inte fanns något annat val än att skjuta dem där de hittades. Två andra har under veckan kommit tillbaka, men fyra kvigor saknas fortfarande.

För Rickard Axdorff är det förstås en ekonomisk förlust, men framför allt en händelse som får honom att överväga möjligheterna till djurhållning tillsammans med varg. Den känslomässiga biten är jobbig.

Han är också medveten om att han är långt ifrån ensam om den situation som har uppstått.

– Vi är många som drabbas negativt av varg, och fler kommer det att bli, säger Rickard Axdorff.

 

Händelsen har påverkat Rickard Axdorff. Foto: Boo Westlund

Stressade till döds

Ingen såg vad som skrämde kvigorna på flykten, men Rickard Axdorff är övertygad. Oavsett om vargen varit inne i hagen eller på utsidan, så är det ett rovdjur som ligger bakom händelsen.

Direkt efter att kvigorna flytt började han med hjälp av flera att undersöka närområdet. Tre skitar hittades och överlämnades till länsstyrelsens personal. Efter analys vid Grimsö forskningsstation har en av skitarna visat sig komma från en vargtik född i Fellingsbro.

En varg var också synlig 1,5 kilometer norr om gården några dagar efter händelsen då kvigorna skrämdes på flykt.

– Enligt länsstyrelsen har den här vargen uppehållit sig här en längre tid, och det kan handla om en tik som bildat nytt revir, säger Rickard Axdorff.

 

Kritisk till vargpolitiken

Rickard Axdorff har ägnat många timmar åt att leta efter de saknade djuren och har också hunnit tänka på effekterna av den rovdjurspolitik han och andra jägare och djurägare utsätts för. Han anser att rovdjurspolitiken sedan länge har tappat fotfästet.

– Det har skjutits för lite vargar och ytterst är anledningen ett likgiltigt politiskt system med okontrollerbara myndigheter påhejade av miljörörelsen, samt en länsstyrelse som inte värnar sina innevånare på landsbygden. Som lök på laxen har vi en länsstyrelse som fegar ur när de ska försvara sina egna innevånare, säger Rickard Axdorff.

Han är personligt drabbad men Rickard Axdorff anser sig ha gott stöd för sina åsikter i en bred allmänhet, inte bara bland jägare och djurägare.

– Det är inte bara det att vargen skrämt ut mina kvigor. Jag upplever hur det kokar på landsbygden. Rätten att bruka naturen försvinner. Rätten att äga naturen förminskas. Vår kunskap förlöjligas, och meningsfull jakt är ett minne blott, säger Rickard Axdorff och fortsätter,

– Vi får inte bygga vid stränder. Våra gamla kvarnar rivs. Möjligheten att hålla tamboskap upphör … ska jag fortsätta? Om Sverige ska få ordning på detta tryckkärl är en god start att redan i vinter halvera vargstammen.

 

Paragraf 28

För vargen som etablerat sig i närområdet finns det bara en lösning.

– Alla djurägare häromkring har suttit upp och vaktat på sina djur. Jag hoppas att någon av dem skjuter vargen på en paragraf 28, säger Rickard Axdorff.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram