Kriminella klär sig i blåkläder för att bära kniv

Genom att klä ut sig till byggnadsarbetare räknar kriminella med att ostört kunna bära kniv på Stockholms gator och torg. Flera knivbeväpnade knarklangare i blåkläder har gripits på Sergels torg.

Kriminella försöker komma runt förbudet att bära kniv på offentliga platser genom att klä sig som byggnadsarbetare, berättar tidningen Byggnadsarbetaren på sin hemsida. Detta genom att riktiga byggnadsarbetare många gånger undantas från knivförbudet eftersom de behöver sina knivar i arbetet.
– Jag har gripit flera knarklangare på Sergels torg som haft byggjobbarkläder och kniv. De säger att de jobbat, men det tror vi inte på. Det rör sig om personer som dömts för både narkotikabrott och våldsbrott, säger polisinspektör Annika Lindahl, till byggnadsarbetaren.nu.
Hon berättar också att medlemmar ur kriminella mc-gäng maskerar sig till byggjobbare för att kunna bära kniv öppet.
När Svensk Jakt för några veckor sedan berättade om att en skogsägare dömts för brott mot knivlagen eftersom han förvarade en kniv i en dörrficka på sin bil, blev diskussionen på sociala medier omfattande. Hovrättsrådet Carl-Gustav Olson sa i en intervju att man som jägare måste vara försiktig med sin kniv, och att det var lämpligt att ta av den om man exempelvis skulle uträtta ett ärende på stan på väg hem från jakten.
– Jag har förståelse för att polisen reagerar om man får se en person med en kniv i bältet. Och vilka svårigheter polisen hamnar i om man från det ena tillfället till det andra ska avgöra om det till exempel är en narkoman eller jägare som bär på kniven, sa Carl-Gustav Olson då till Svensk Jakt.
Nu är det väl knappast aktuellt att Stockholms kriminella försöker komma runt knivlagen genom att klä sig i jaktkläder, men fallen som Byggnadsarbetaren beskriver kastar onekligen ett nytt ljus över Carl-Gustav Olsons funderingar.
Och polisinspektör Annika Lindahl uppmanar nu byggnadsarbetarna i storstan att ta av kniven när de inte är på sina arbetsplatser. Hon och hennes kollegor ser ofta byggnadsarbetare med kniv väl synlig i tunnelbanan, i folksamlingar och till och med på krogen om kvällen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev