Kräver ersättning för utebliven vargjakt

De jägare som drabbades av det felaktiga myndighetsbeslutet att stoppa vargjakten kräver nu ersättning för resor, stughyror med mera. Foto: Olle Olsson

Bara timmarna innan årets vargjakt skulle starta stoppades den av förvaltningsrätten i Karlstad. Nu kräver de drabbade ersättning på grund av det felaktiga myndighetsbeslutet.

Kravet framförs i en motion till Jägareförbundets årsmöte från Bengt Svensson, Karlskoga-Degerfors jaktvårdskrets. Motionären vill att Jägareförbundet förbereder ett underlag om kostnadsersättning för alla förberedelser som jägarkåren utfört i tron att vargjakten, som det lovats, inte skulle kunna stoppas genom överklagning.
Jägareförbundet Örebro konstaterar att den rättsliga prövningen ännu inte slutförts i Högsta förvaltningsdomstolen, men skulle förbundet få rätt bör ersättningskraven aktualiseras.

Jakttid på björn
Ytterligare en motion på temat rovdjur handlar om jakttiden på björn. Det är Åleby vvo i Hagfors jaktvårdskrets som vill att björnjakten i Värmlands län förlängs till 15 november alternativt 30 november. Motiveringen är att björnarna i Värmland går i vintervila betydligt senare än björnarna längre norrut och att många jaktlag och jägare inte inleder jaktsäsongen förrän i samband med oktoberjakten på älg.

Skyddsjakt
Karl-Evert Hellsén, Ovanåkers jaktvårdskrets, har reagerat mot att länsjaktvårdsföreningarna inte längre är behöriga att ansöka om skyddsjakt på varg. Den rätten har bara den som drabbas av vargskador. Men om en hund blivit vargdödad så är alla jägare som jagar med löshund inom det området drabbade, anser motionären. Han vill att Jägareförbundet ska arbeta för att länsjaktvårdsföreningarna återfår sin rätt att ansöka om skyddsjakt.

Inventering
Örnsköldsviks jaktvårdskrets vill att de årliga rovdjursinventeringarna ska ingå i Jägareförbundets allmänna uppdrag och ligga till grund för rovdjursförvaltningen. Motionären anser att det så kallade allmänna uppdraget, som förbundet erhöll 1938, alltmer har förminskats och delvis överförts till myndigheter. En utveckling som varken gynnar statsfinanserna eller tar tillvara den stora kunskap och det ideella engagemang som finns i jägarkåren.

Talesperson
Regeringen beslutade nyligen att lägga ner jaktlagsutredningen. Därför aktualiserar Rättviks jaktvårdskrets sin gamla motion om en återgång till tidigare gällande lagstiftning, som medgav rätt att avliva rovdjur som kommer in på gårdar eller i byar. Motionen bifölls av årsstämman 2013 och begärdes sedan in i jaktlagsutredningen av Jägareförbundet.
Rättviks jaktvårdskrets motionerar också om att Jägareförbundet ska anställa en särskild talesperson som kan bemöta den samlade styrkan av rovdjursvärnare i media och hos myndigheterna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev