Det råder oenighet vad gäller hur nivåerna för fällavgifter har fastställts i Värmland. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kraftiga reaktioner – ingen information om nivån på fällavgifter

De två jägarrepresentanterna i Viltförvaltningsdelegationen i Värmland reagerar kraftigt på de höjningar av fällavgifterna på älg som länsstyrelsen tog beslut om förra veckan.

– Att påstå att ingen hade synpunkter eller ställde frågor är en sanning med behov av kolossal modifikation, säger Henrik Tågmark och André Brask, representanter för Jägarnas Riksförbund respektive Svenska Jägareförbundet.

Den 16 maj informerades Viltförvaltningsdelegationen, VFD, i Värmland om att det skulle krävas en höjning av fällavgifterna. Enligt länsstyrelsens tjänstemän var det nödvändigt för att täcka förvaltningens kostnader, men det fanns inga siffror på hur stor höjningen borde bli.

– Det är förståeligt att fällavgifterna med jämna mellanrum justeras uppåt. På fråga var den nya nivån skulle hamna kunde man inte svara i kronor, men förklarade att man skulle återkomma, säger Henrik Tågmark.

Men någon återkoppling till VFD:s representanter innan beslut har inte skett, vilket förvånar de båda jägarna.

”Stämmer inte”

Henrik Tågmark och André Brask vill betona att det på mötet fanns förståelse för en höjning, men då inga nivåer var klara fanns det heller ingen anledning att protestera. Men att i efterhand påstå att ingen har haft synpunkter eller ställt frågor stämmer inte.

– VFD har alltså inte i förväg fått veta om denna chockartade höjning med 100 procent för vuxna och 400 procent för kalv. Inte förrän efteråt när beslutet var taget, säger Henrik Tågmark.

Här menar de båda att Länsstyrelsen på det sättet rundat delegationen och den demokratiska processen i fråga som ytterst handlar om älgförvaltning, men även om konsekvenserna av den stora höjningen, där jägarkåren nu tvingas betala men inte fått yttra sig över beloppsnivån.

– Problemen med dagens älgförvaltningssystem är ju ofta på agendan med bland annat betesskador, och denna chockartade höjning av administrativa kostnader där samtidigt jägarkåren gör stora ideella insatser helt gratis, ger en tydlig signal till att nuvarande system i grunden måste förändras. Så här kan det inte fortsätta, säger Henrik Tågmark.

”Inte acceptabelt”

Som jägarnas representanter är det viktigt att berätta om hur processen gått till innan beslut togs.

– Annars är det vi som får stå med skammen, och det är inte acceptabelt. Vi har inget förslag på var nivån på höjningen ska ligga, men det här är på tok för mycket, och vi borde ha haft en chans att diskutera det i VFD. Vad ska vi annars ha en Viltförvaltningsdelegation till? undrar Henrik Tågmark.

Med länsstyrelsen beslut om nya fällavgifter i Värmland höjdes avgiften för vuxen från 600 kronor till 1 200 kronor, och för kalv från 100 kronor till 400 kronor. Höjningen motiverades med att allt färre älgar fälls samtidigt som länsstyrelsens administrativa kostnader ökar. Bidrag till skyttebanor har också ökat de senaste åren och det överskott som tidigare fanns i älgvårdsfonden är förbrukat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev