Vargstammen i Finland har minskat kraftigt jämfört med föregående år. Foto: Olle Olsson

Kraftig minskning av vargstammen i Finland

Naturresursinstitutet räknar med att det finns mellan 150 och 180 vargar i Finland. Detta ska jämföras med 2016 års uppskattning på mellan 200 och 235 djur.

Det är Svenska Yle som rapporterar att det finns 14 vargflockar som antingen helt eller till största del rör sig i Finland.

Det ska även finnas sju flockar som rör sig i både Finland och Ryssland samt 18 vargpar utan flock.

I mars 2016 uppskattades vargstammens storlek till mellan 200 och 235 djur, därmed har alltså vargstammen minskat med ungefär 25 procent.

 

Hög dödlighet vintern 2015 – 2016

Enligt Naturresursinstitutet finns det flera skäl, en förklaring är den höga dödligheten bland vuxna vargar vintern 2015-2016, vilket ledde till färre valpar. En annan orsak kan vara att man börjat använda genetisk identifiering vilket har kunnat förena flockar som tidigare har uppfattats som separata.

I de västra delarna av landet har vargbeståndet minskat ordentligt jämfört med fjolåret. Mellan 90 och 105 vargar 2016 jämfört med 70 till 80 vargar i år.

I år har Naturresursinstitutet använt DNA-analyser i större utsträckning än tidigare för att bestämma vargstammens storlek. 970 DNA-prover har tagits, proverna har analyserats vid centret för tillämpning av evolutionsbiologi vid Åbo universitet.

Dessutom har det så kallade Tassu-registret använts för information om hur de 13 GPS-märkta vargarna i Finland har rört sig, skriver Svenska Yle.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev