Kommunalrådet i Ovanåker, Håkan Englund (S), ser allvarligt på den oro som människor i hans kommun känner på grund av de närgångna vargarna. Foto: Niklas Stagvall

Kommun överklagar nej till skyddsjakt på varg

Ovanåkers kommun överklagar Länsstyrelsen i Gävleborgs beslut att inte medge skyddsjakt på två närgångna vargar som rör sig i tätbefolkade delar av kommunen.

På kort tid lämnades sex ansökningar in till Länsstyrelsen i Gävleborg, där det begärdes skyddsjakt på det vargpar som revirmarkerar på gårdstomter och går nära människor.

En av de sökande var Ovanåkers kommun som i sin ansökan grundligt gick igenom en mängd incidenter som på senare tid inträffat mellan varg och människa i Långhed, som är det område där vargarna uppehåller sig.

 

30 meter

På förhand trodde många att det mot bakgrund av vargarnas närgångenhet endast var en formsak för länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt, men så var det inte.

Länsstyrelsen sa nej, bland annat med motiveringen att för att om en sådan ska beviljas, ska vargarna vid upprepade tillfällen och under längre tid ska ha vistats inom 30 meter från en eller flera människor. Och det bedömde man inte ha varit fallet.

Att vargarna revirmarkerar inne bland hus är heller inte något som länsstyrelsen anser är särskilt problematiskt.

Nej till skyddsjakt på varg: ”Revirmarkeringar inne bland hus inte särskilt problematiskt”

 

Social oro

Men Ovanåkers kommun nöjer sig inte med det, utan överklagar nu länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Luleå. Att varg uppehåller sig nära bostäder och invånare hämmar tryggheten och skapar social oro bland de boende, heter det.

– Vi ser allvarligt på den oro människor i Långhed med omnejd känner när vargar uppträder mycket nära bostadsfastigheter och tamdjur. Vår bestämda uppfattning är att länsstyrelsen inte inser allvaret i denna oro och vi vill därför få prövat hos förvaltningsrätten om de gör en annan bedömning, säger Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun till kommunens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev